SUA vor să grăbească retragerea din Afganistan

Statele Unite iau în calcul, în mod serios, să accelereze retragerea trupelor din Afganistan, dezamăgite de atitudinea preşedintelui Hamid Karzai, scria luni seara New York Times (NYT), citând surse americane şi europene.

308 afișări
Imaginea articolului SUA vor să grăbească retragerea din Afganistan

SUA vor să grăbească retragerea din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Washingtonul ar lua în calcul chiar să-şi retragă toate trupele din Afganistan după 2014, a mai precizat cotidianul, citând, fără să le dezvăluie identitatea, oficiali americani şi europeni.

Preşedintele Barack Obama s-a angajat să pună capăt prezenţei militare americane în Afganistan la orizontul lui 2014, iar administraţia americană a negociat cu Kabulul menţinerea unei prezenţe militare reduse după acest an.

Însă relaţiile dintre Obama şi Karzai au continuat să se răcească luna trecută, în contextul deschiderii unor negocieri de pace cu talibanii stabiliţi în Qatar.

Hamid Karzai s-a opus negocierilor şi a întrerupt discuţiile cu americanii asupra unui acord pe termen lung privind securitatea şi menţinerea unei prezenţe militare americane în Afganistan după 2014, scrie NYT.

Cei doi preşedinţi au încercat să elimine tensiunea, la 27 iunie, organizând o videoconferinţă, dar dialogul a fost un eşec, potrivit unor oficiali americani şi afgani citaţi de publicaţie.

Potrivit acestor surse, Karzai a acuzat Statele Unite că încearcă să negocieze un acord de pace separat cu talibanii şi susţinătorii lor din Pakistan.

Nu s-a luat vreo decizie cu privire la calendarul retragerii americane sau efectivul militar pe care Washingotnul îl va lăsa după retragere, anunţă publicaţia, obiectivul fiind în continuare stabilirea unui acord pe termen lung privind securitatea.

"A existat tot timpul o opţiune zero (a trupelor)", a declarat un oficial occidental la Kabul.

"Aceasta a devenit una dintre enventualităţi, dar, potrivit unora de la Washington, ar putea fi o pistă realistă", a adăugat el.

În prezent, jumătate dintre cei 68.000 de militari americani mobilizaţi în Afganistan urmează să părăsească ţara până în februarie şi să fie înlocuiţi cu militari şi poliţişti afgani formaţi în vederea menţinerea ordinii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici