Summit Rusia-China | Vladimir Putin şi Xi Jinping intensifică relaţiile / Beijingul susţine cererea Kremlinului de a primi garanţii de securitate din partea NATO

Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au stabilit miercuri, în cadrul unei videoconferinţe, să intensifice cooperarea în domeniul apărării şi să respingă ingerinţele Occidentului, liderul de la Beijing semnalând că susţine cererea Moscovei de a primi garanţii din partea NATO.

1778 afișări
Imaginea articolului Summit Rusia-China | Vladimir Putin şi Xi Jinping intensifică relaţiile / Beijingul susţine cererea Kremlinului de a primi garanţii de securitate din partea NATO

Sursa foto: profimedia

Întâlnirea prin videconferinţă a lui Vladimir Putin şi Xi Jinping a durat aproximativ o oră.

"În momentul de faţă, anumite forţe internaţionale, sub pretextul democraţiei şi drepturilor omului, se amestecă în afacerile interne ale Chinei şi Rusiei, încălcând brutal dreptul internaţional şi normele recunoscute ale relaţiilor internaţionale. China şi Rusia trebuie să intensifice eforturile comune pentru a apăra mai eficient interesele de securitate ale ambelor părţi", a declarat Xi Jinping, conform agenţiilor de presă Xinhua şi Reuters.

Iuri Uşakov, consilier prezidenţial rus, a declarat că Xi Jinping a transmis că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice. La începutul lunii decembrie, Vladimir Putin a cerut, conform agenţiei Associated Press, "garanţii pe termen lung" că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi nu va instala sisteme de armament în apropierea frontierelor ruse. Vladimir Putin i-a transmis, luni, premierului britanic, Boris Johnson, că sunt necesare discuţii internaţionale pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Rusia şi China intensifică relaţiile de cooperare, inclusiv în domeniul apărării, pe fondul tensiunilor cu Occidentul. "S-a format un nou model de cooperare între ţările noastre, bazat, printre altele, pe principiile neamestecului în afacerile interne şi respectarea intereselor proprii", i-a spus Vladimir Putin miercuri lui Xi Jinping.

Preşedintele Rusiei a anunţat că intenţionează să aibă o întrevedere cu Xi Jinping în februarie, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. "Aş vrea să notez că noi ne susţinem constant unul pe celălalt în problemele privind cooperarea sportivă internaţională, inclusiv în respingerea oricăror încercări de politizare a sportului şi a mişcării olimpice", a subliniat Vladimir Putin.

Statele Unite au anunţat că nu vor trimite oficiali la "Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022", în semn de protest faţă de abuzurile în domeniul drepturilor omului atribuite regimului comunist chinez. Beijingul a criticat dur decizia Washingtonului şi a avertizat că va aplica măsuri dure de retorsiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici