Trei condamnări la moarte în procesul laptelui contaminat cu melamină

Trei bărbaţi au fost condamnaţi la moarte, dintre care unul cu suspendare, pentru implicarea lor în scandalul laptelui contaminat cu melamină care a provocat în China moartea a şase copii şi a îmbolnăvit alţi 300.000, la sfârşitul anului trecut, a anunţat joi agenţia China Nouă.

166 afișări
Imaginea articolului Trei condamnări la moarte în procesul laptelui contaminat cu melamină

O condamnare la moarte în procesul laptelui contaminat cu melamină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste verdicte sunt primele date de tribunalul din Shijiazhuang din provincia chineză Hebei (în nord), care trebuie să se pronunţe în cazul a 21 de acuzaţi ce s-au prezentat în faţa instanţei la sfârşitul lunii decembrie, în procesul laptelui contaminat cu melamină.

Zhang Yujun, care a produs şi a distribuit aproximativ 600 de tone de lapte contaminat, a fost primul acuzat condamnat la moarte pentru că a pus în pericol securitatea publică, a anunţat tribunalul citat de agenţie.

Un alt acuzat a fost de asemenea condamnat la pedeapsa capitală, la câteva luni după ce acest scandal a creat o adevărată psihoză în China şi a dus la retragerea la nivel mondial din magazine a produselor chinezeşti conţinând lapte.

Un al treilea bărbat a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, dar cu suspendare, a adăugat China Nouă, fără a face precizări suplimentare.

Tribunalul a mai condamnat, la închisoare pe viaţă, un al patrulea acuzat, Zhang Yanzhang, care cumpărase lapte praf contaminat de la Zhang Yujun şi a revândut aproximativ 230 de tone.

Presa chineză anunţase anterior că joi vor fi pronunţate sentinţele pentru cele 21 de persoane judecate la sfârşitul lunii decembrie pentru "producere şi vânzare de produse alimentare toxice şi periculoase", printre care şi fostul director al Sanlu, principalul producător incriminat în criza laptelui contaminat.

Fosta directoare a Sanlu, Tian Wenhua, în vârstă de 66 de ani, a pledat vinovat în cazul vânzării de produse îndoielnice şi a recunoscut că a alertat cu întârziere autorităţile, potrivit presei. Sanlu, unul dintre cei mai mari producători de lapte din China, îşi are sediul la Shijiazhuang.

Pe lângă Tian, din cadrul Sanlu au mai fost acuzaţi trei foşti angajaţi cu funcţii înalte, dintre care unul a compărut în scaun cu rotile, nemaiputând să meargă după o tentativă de suicid.

Compania Sanlu a fost acuzată că a acoperit scandalul timp de mai multe luni, înainte de a alerta autorităţile locale, care, în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, au reacţionat la rândul lor cu întârziere.

Ancheta a stabilit că 22 de companii au vândut lapte contaminat cu melamină, produs destinat pentru fabricarea de cleiuri, răşini şi îngrăşăminte şi care simulează, în urma testelor de control, un aport de proteine.

Cele 22 de întreprinderi producătoare de lapte care au introdus pe piaţă produse contaminate au anunţat, la rândul lor, crearea unui fond special de indemnizaţie, în valoare de 160 de milioane de dolari.

Dar familiile şi avocaţii victimelor au criticat iniţiativa, subliniind că unii părinţi de copii îmbolnăviţi nu ar primi decât 300 de dolari.

Scandalul a afectat şi reputaţia produselor chinezeşti în întreaga lume, iar autorităţile au promis să facă lumină şi să reformeze sistemul de control al lanţului alimentar.

Citeşte şi:

Numărul copiilor spitalizaţi în China, după ce au fost intoxicaţi cu melamină, s-a triplat

China: Produsele lactate fabricate înainte de 14 septembrie, retrase de pe piaţă

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici