Un fost deţinut de la Guantanamo ar fi fost implicat în atacul de la Benghazi din 2012

Oficialii americani suspectează că un fost deţinut de la Guantanamo ar fi implicat în atacul de la consulatul american din Benghazi, în Libia, soldat, în septembrie 2012, cu moartea ambasadorului Statelor Unite, a anunţat marţi Washington Post, citat de AFP.

281 afișări
Imaginea articolului Un fost deţinut de la Guantanamo ar fi fost implicat în atacul de la Benghazi din 2012

Un fost deţinut de la Guantanamo ar fi fost implicat în atacul de la Benghazi din 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, membrii grupului Ansar al-Sharia, condus de Abu Sofian ben Qumu în oraşul libian Derbah, au participat la atacul soldat cu moartea ambasadorului Christopher Stevens şi a altor trei americani.

Washington Post asigură, de asemenea, că autorităţile americane intenţionau să înscrie trei aripi ale grupului lui Qumu - cu sediul la Dernah, Benghazi şi în Tunisia - pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Qumu şi alţi doi şefi ai miliţiilor ar fi trebuit să fie desemnaţi terorişti, continuă cotidianul.

Martorii oculari le-au spus oficialilor americani că oamenii lui Qumu au mers de la Dernah la Benghazi înaintea atacului din 11 septembrie 2012, chiar dacă nu a fost stabilit caracterul premeditat al atacului.

Qumu, un libian în vârstă de 54 de ani, a petrecut zece ani în închisoare în propria ţară după care a fugit în Egipt apoi în Afganistan, unde s-a antrenat în taberele înfiinţate de Osama ben Laden, asigură cotidianul, citând documente militare americane dezvăluite de site-ul WikiLeaks.

Luptând cu talibanii după invazia americană în Afganistan în 2011, el a fugit în Pakistan, unde a fost arestat şi predat americanilor, care l-au închis la Guantanamo. Trimis în Libia în 2007, unde a rămas în detenţie, el a fost eliberat în 2008, continuă Washington Post.

Atacul de la Benghazi a declanşat o furtună politică ce a durat mai multe luni între administraţia democrată şi opoziţia parlamentară care suspecta Executivul că a vrut să treacă sub tăcere caracterul "terorist" al acestui atentat pentru a nu păta bilanţul privind securitatea naţională al lui Obama, aflat atunci în plină campanie de realegere la preşedinţie.

Diplomaţia americană a asigurat recent că nu are "niciun element care să arate că nucleul dur al Al-Qaida" a fost implicat în atac, evocând totuşi faptul că atacatorii ar fi putut "să se inspire din ideologia Al-Qaida".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici