Un manual de istorie controversat, destinat poliţiei ruse, este retras din circulaţie

Un manual de istorie cu accente antisemite destinat şcolii de poliţie din Sankt-Petersburg a fost retras din circulaţie după ce a generat indignare în presă, anunţă miercuri cotidianul rus Vremia Novostei, citat de AFP.

19 afișări

"Marţi, toate exemplarele au fost retrase din circulaţie de la universitatea în care manualul era scos la vânzare de o lună", informează cotidianul, care a criticat luni apariţia lucrării.

Conducerea universităţii a recunoscut că "au fost comise erori" în timpul pregătirii ediţiei, care îi acuză pe "sionişti" că s-ar afla în spatele morţii lui Stalin şi a destrămării fostei Uniuni Sovietice, afirmă Vremia Novostei.

Federaţia Organizaţiilor Evreieşti din Rusia (FEOR) a salutat "o reacţie atât de rapidă" din partea autorităţilor, într-un comunicat difuzat miercuri.

Totodată, FEOR se declară "preocupată de înmulţirea cazurilor de xenofobie din unităţile de învăţământ superior din Rusia".

Autorul manualului destinat viitorilor poliţişti, Vasili Drojin, în vârstă de 80 de ani, profesor în cadrul universităţii Ministerului de Interne din Sankt-Petersburg, afirma că "sioniştii l-au suprimat fizic pe (Iosif) Stalin" în 1953.

Manualul, intitulat "Istoria statului şi dreptului naţional. 1985-1991", prezintă, de asemenea, destrămarea URSS drept un "act sionist" şi afirmă că adevăratul nume al "sionistului" Mihail Gorbaciov, promotorul perestroika, este "Garber".

Ediţia a fost tipărită în 1.000 de exemplare.

În 2007, un manual de istorie contemporană, scris de istoricul Aleksandr Filippov pentru şcolile ruse, a provocat, de asemenea, indignarea cadrelor didactice şi a istoricilor, care l-au acuzat de "revizuirea rolului lui Stalin", de "justificarea represiunilor" şi de laude la adresa erei lui Putin.

La sfârşitul lui 2003, un manual de istorie al lui Igor Doluţki, în care regimul preşedintelui de la acea vreme, Vladimir Putin, era calificat drept "dictatură autoritară", s-a aflat, de asemenea, în centrul unui scandal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici