Voronin: R. Moldova, şantajată de SUA pentru a trimite militari în Afganistan

Fostul preşedinte moldovean, Vladimir Voronin, a declarat că Statele Unite au şantajat Republica Moldova pentru a trimite militari în Afganistan în schimbul a 262 de milioane de dolari, sprijinul financiar oferit recent de administraţia americană, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Voronin: R. Moldova, şantajată de SUA pentru a trimite militari în Afganistan

Vladimir Voronin: R. Moldova a fost şantajată de SUA pentru a trimite militari în Afganistan (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Voronin a declarat pentru un post de televiziune apropiat Partidului comuniştilor că Statele Unite şantajează Republica Moldova pentru fiecare militar trimis în operaţiunile de menţinere păcii din străinătate. El a afirmat că oficialii americani l-au şantajat în perioada mandatului său prezidenţial pentru a trimite militari în Irak în schimbul unor ajutoare acordate prin intermediul programelor americane destinate ţărilor sărace.

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), aflat în prezent în opoziţie, a acuzat autorităţile de la Chişinău că au primit un sprijin american în valoare de 262 de milioane de dolari pentru a accepta să detaşeze militari moldoveni în Afganistan. "Nu piere lumea fără credite. Viaţa unui om este mai preţioasă decât nişte milioane de dolari", a precizat fostul preşedinte. Voronin a amintit despre războiul purtat de Uniunea Sovietică în Afganistan unde au murit şi câteva sute de militari moldoveni.

Statele Unite nu au reacţionat la acuzaţiile de şantaj ale fostului preşedinte moldovean. Declaraţiile lui Voronin au fost însă dezminţite de autorităţile de la Chişinău. "Republica Moldova trebuie să fie parte integrantă a sistemului politic mondial şi în acest sens trebuie să participe inclusiv şi în misiuni de menţinere a securitatii. Nimeni, niciodată, nu poate condiţiona o ţară suverană să facă sau să nu facă ceva", a afirmat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Republica Moldova a participat din vara lui 2003 la operaţiunile postconflict din Irak, unde a detaşat peste 100 de genişti, instruiţi în Statele Unite. Trupele de genişti au dezamorsat numeroase dispozitive explozibile. Nici un militar moldovean nu a murit în cadrul acestor operaţiuni, însă unul a fost rănit. La sfârşitul lui 2008, Republica Moldova şi-a retras contingentul militar din Irak la solicitarea autorităţilor irakiene.

În prezent, Republica Moldova are observatori militari in Liberia, Coasta de Fildeş şi Sudan, toate sub egida ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Semne de declin pentru piaţa imobiliară din Europa. O ţară europeană a anunţat primele scăderi după 9 luni de creşteri. Cum s-a ajuns aici şi ce urmează?