Washingtonul critică situaţia din Rusia în raportul său asupra drepturilor omului

Rusia a fost aspru criticată în raportul Departamentului de Stat asupra drepturilor omului, publicat joi, pentru existenţa unor presiuni asupra mass-media, asasinarea unor jurnalişti, violenţe în Caucazul de Nord.

15 afișări
Imaginea articolului Washingtonul critică situaţia din Rusia în raportul său asupra drepturilor omului

Washingtonul critică situaţia din Rusia în raportul său asupra drepturilor omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acţiunile Guvernului au diminuat libertatea de exprimare şi independenţa presei în Rusia, (acesta) hotărând orientarea editorială a presei de stat, făcând presiuni asupra presei independente pentru a nu fi critică şi hărţuind şi intimidând anumiţi jurnalişti", se arată în document, care prezintă situaţia din 2009.

Opt jurnalişti şi un număr neprecizat de militanţi în domeniul drepturilor omului au fost asasinaţi anul trecut, fără ca autorii crimelor să fie găsiţi.

Abordarea de către presă a unor subiecte privind atingeri aduse drepturilor omului a fost, de asemnea, suspusă unor presiuni, dar şi unele încercări de critica "anumiţi lideri din Guvern" şi comportamentul forţelor de ordine în Cecenia, afirmă diplomaţia americană.

Potrivit raportului, situaţia în Caucazul de Nord s-a înrăutăţit în general, nu doar în Cecenia, dar şi în Inguşetia şi Daghestan, unde Guvernul a combătut în egală măsură "rebelii, militanţii islamişti şi infractorii".

"Numărul execuţiilor sumare a crescut puternic, dar şi atacurile împotriva forţelor de ordine", mai precizează Departamentul de Stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici