Zeci de mii de norvegieni au cântat o melodie pe care Anders Breivik o urăşte - VIDEO

Aproape 40.000 de norvegieni s-au adunat în apropierea clădirii în care se judecă procesul lui Anders Breivik pentru a cânta împreună un cântec pe care acesta îl ura, "Children of the Rainbow/Copiii curcubeului", o melodie a anilor '70 care glorifică ideea societăţii multiculturale.

1083 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de norvegieni au cântat o melodie pe care Anders Breivik o urăşte - VIDEO

Zeci de mii de norvegieni au cântat o melodie pe care Anders Breivik o urăşte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Protestul emoţionant a avut loc în Oslo, aproape de clădirea în care funcţionează instanţa care-l judecă pe Breivik pentru uciderea a 77 de persoane.

"Noi câştigăm", le-a spus celor adunaţi pentru protestul inedit folkistul norvegian Lillebjoern Nilsen, cel care a dat tonul corului imens. Toţi cei din piaţă au cântat în ploaie, unii având trandafiri în mâini. Nu puţini au plâns, relatează The Guardian.

Mulţimea a ales melodia "Children of the Rainbow" pentru că aceasta laudă tipul de societate multiculturală pe care Breivik susţinea că o urăşte şi pe care a calificat-o, în timpul procesului său, drept propagandă marxistă.

Protestul neobişnuit din Oslo vine după câteva zile în care, în timpul protestului, Breivik a avut o atitudine sfidătoare. Judecat pentru uciderea a 77 de persoane, acesta a recunoscut că a comis crimele dar şi-a susţinut nevinovăţia din punct de vedere penal.

În acelaşi timp, alte mii de norvegieni au organizat proteste muzicale similare în oraşe din întreaga ţară.

O adaptare a piesei "My rainbow race" a artistului american Pete Seeger, cântecul este foarte popular în această ţară. "Vom trăi împreună, fiecare frate şi fiecare soră, copii ai curcubeului şi unui pământ fertil", spune refrenul.

Lillebjoern Nilsen a respins interpretarea dată de Breivik. "De fapt, nu este despre oameni, ci despre protecţia mediului", a declarat el pentru cotidianul Aftenposten.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane deschizând focul asupra a sute de tineri laburişti care participau la o tabără de vară pe Insula Utoya, lângă Oslo, imediat după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului din capitala norvegiană, omorând alte opt persoane.

Deşi recunoaşte faptele de care este acuzat, extremistul, în vârstă de 33 de ani, refuză să se declare vinovat penal, calificându-şi gesturile drept "atacuri preventive împotriva trădătorilor patriei", vinovaţi, în opinia sa, de impunerea multicuralismului şi "invazia musulmană" a Norvegiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici