Dosarul mineriadei din iunie 1990 ajunge, din nou, la procurorii militari

Instanţa supremă a decis, luni, pentru a doua oară, să restituie procurorilor militari dosarul mineriadei din iunie 1990, în care sunt judecaţi doi generali şi doi colonei în rezervă, acuzaţi de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Dosarul mineriadei din iunie 1990 ajunge, din nou, la procurorii militari

Dosarul mineriadei din iunie 1990 ajunge, din nou, la procurorii militari (Imagine: Mediafax Foto)

Completul de nouă judecători a respins, luni, ca nefondat, recursul formulat de procurorii militari faţă de soluţia din 17 decembrie 2007 a instanţei de fond, prin care s-a admis o cerere de restituire a dosarului la procurori, în vederea refacerii.

La acea dată, completul de trei judecători al instanţei supreme a admis cererea formulată de avocaţii inculpaţilor, de restituire a cauzei la procurori în vederea refacerii urmăririi penale.

Avocaţii au invocat atunci că urmărirea penală nu putea fi instrumentată, după restituire, de acelaşi procuror militar, respectiv şeful secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Dan Voinea.

Apărătorii inculpaţilor au arătat instanţei că, deşi cauza a ajuns, după restituire, la un alt procuror decât Voinea, acesta din urmă a intervenit pe lângă procurorul care a instrumentat dosarul, după numirea sa în funcţie, şi a infirmat o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală a inculpaţilor din dosar.

Avocaţii au arătat că procurorul respectiv, în baza unei expertize balistice care arăta că ricoşeurile tragerilor de avertisment nu puteau omorî persoane, a dat, legal, soluţia de scoatere de sub urmărire penală, decizie infirmată însă de Voinea, care, potrivit avocaţilor, nu mai avea voie să efectueze niciun fel de act de urmărire penală.

Completul de trei judecători al instanţei supreme a admis, atunci, cererea formulată de avocaţii inculpaţilor, iar dosarul urma să fie trimis procurorilor militari. Faţă de soluţia din 17 decembrie 2007, procurorii militari au declarat recurs, care a fost dezbătut şi respins, luni, de cei nouă judecători ai completului ierarhic superior.

La începutul lunii august 2007, procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe generalul locotentent în rezervă Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, generalul maior în rezervă Gheorghe Andriţa - fost adjunct al ministrului de Interne şi colonelul în rezervă Dumitru Costea - fost comandant al Unităţii Militare Trupe de Pază şi Ordine Ploieşti sub acuzaţia de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav.

În 19 iulie 2007, procurorii au dispus disjungerea părţii din dosar referitoare la fostul preşedinte Ion Iliescu, ancheta în cazul acestuia fiind trimisă şi continuată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost trimis secţiei care anchetează civili în 6 august 2007, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, conform căreia parchetele şi instanţele militare nu mai au competenţa de a cerceta şi judeca persoane civile.

Alte fapte săvârşite în timpul mineriadei din iunie 1990, respectiv cele legate de peste o mie de persoane reţinute de forţele de ordine, cu concursul minerilor, precum şi pentru celelalte două victime ucise prin împuşcare sau rănite cu arme de foc sau în alt mod, sunt cercetate într-un alt dosar aflat în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
www.businessmagazin.ro
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar