Decizie istorică: Papa Francisc a abolit "secretul pontifical" invocat frecvent în anchetele pentru abuzuri sexuale

Papa Francisc a anunţat, marţi, în ziua în care împlineşte 83 de ani, schimbări semnificative în modul în care Biserica Romano-Catolică va trata cazurile de pedofilie, abolind "secretul pontifical" prin care puteau fi acoperite anterior anchetele privind abuzuri sexuale, potrivit Reuters.

1595 afișări
Imaginea articolului Decizie istorică: Papa Francisc a abolit "secretul pontifical" invocat frecvent în anchetele pentru abuzuri sexuale

Papa Francisc a abolit "secretul pontifical" invocat frecvent în anchetele pentru abuzuri sexuale

Două documente ce vizează cazuri de abuzuri sexuale care au fost raportate de mulţi ani în numeroase ţări au fost emise marţi de Papa Francisc. Acestea fac referire inclusiv la raportarea unor suspiciuni de abuz sexual autorităţilor civile, atunci când legea impune acest lucru.

De asemenea, documentele interzic impunerea obligaţiei de a menţine tăcerea celor care raportează abuzurile sexuale sau sunt presupuse victime.

Abolirea "secretului pontifical" în cazurile anchetelor privind abuzuri sexuale a fost o cerinţă cheie formulată de liderii bisericii la un summit organizat pe această temă în februarie, la Roma.

Unul dintre documente arată, de asemenea, că a fost ridicată de la 14 la 18 ani vârsta la care fotografiile unor persoane pot fi considerate pornografie infantilă.

Ambele documente sunt "rescriptum", respectiv situaţii în care papa se foloseşte de autoritatea sa pentru a rescrie anumite articole din legile canonice sau fragmente din documente papale mai vechi.

În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor "măsuri concrete", în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârşite de prelaţii Bisericii catolice.

"Poporul lui Dumnezeu ne priveşte şi aşteaptă de la noi nu numai condamnări simple şi evidente, ci şi pregătirea unor măsuri concrete şi eficace", a declarat suveranul pontif argentinian participanţilor la summit - preşedinţi ai 114 conferinţe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene şi ai unor congregaţii religioase, precum şi înalţi prelaţi de la Vatican, convocaţi la Roma.

"Trebuie luate măsuri concrete", a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanţilor presei în avans.

"În faţa flagelului agresiunilor sexuale săvârşite de oameni ai Bisericii asupra minorilor", papa Francisc a cerut participanţilor la summit să audă "strigătul micuţilor care cer să se facă dreptate".

Iar, în luna mai, papa Francisc a emis un set de reguli privind raportarea abuzurilor sexuale săvârşite de membri ai Bisericii Catolice, cerând în premieră tuturor diocezelor să stabilească sisteme pentru gestionarea acestor cazuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici