Tangoul, inclus în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Tangoul, dans născut pe malurile fluviului Rio de La Plata, a fost inclus, miercuri, în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii UNESCO, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Abu Dhabi, au indicat mai multe surse diplomatice pentru AFP.

544 afișări
Imaginea articolului Tangoul, inclus în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Tangoul, inclus în patrimoniul cultural imaterial UNESCO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii grupează practici, cunoştinţe, aptitudini recunoscute de diverse grupuri sau comunităţi ca făcând parte din patrimoniul lor cultural şi care, uneori, sunt ameninţate cu degradarea sau cu dispariţia.

Potrivit UNESCO, patrimoniul cultural imaterial completează lista patrimoniului mondial, care cuprinde sute de situri naturale şi culturale.

"UNESCO a decis includerea tangoului printre bunurile culturale imateriale", a declarat o sursă diplomatică din Abu Dhabi.

În octombrie 2008, oficialii Buenos Aires şi Montevideo, oraşe situate de fiecare parte a marelui fluviu de frontieră dintre Argentina şi Uruguay, Rio de La Plata, au ales să prezinte împreună această candidatură în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Cultură şi Educaţie (UNESCO), "pentru că tangoul este un stindard sub care se reunesc cele două oraşe".

Tangoul datează de la începutul secolului al XX-lea, odată cu sosirea pe malurile fluviului Rio de La Plata a imigranţilor europeni, uniţi de nostalgia provocată de sunetul bandoneonului, instrument emblematic al acestui dans, care la origine era practicat doar de bărbaţi.

"Tangoul a răspândit asupra lumii întregi spiritul lui comunitar, adaptându-se timpului şi evoluţiei lumii", se indică în comunicatul UNESCO de pe site-ul oficial al acestei instituţii.

UNESCO a introdus deja în registrul patrimoniului cultural imaterial al umanităţii Baletul regal din Cambodgia şi samba din Roda de Recôncavo de Bahia, din Brazilia.

UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are 73 de filiale active în diverse ţări ale lumii. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici