VIDEO Doi activişti Just Stop Oil au vandalizat un tablou la Galeria Naţională din Londra

  • Doi protestatari Just Stop Oil au spart sticla care proteja pictura Rokeby Venus de la National Gallery din Londra.
  • Cei doi au fost arestaţi, în timp ce alţi zeci au fost reţinuţi după blocarea Whitehall.
  • Incidentul evidenţiază intensitatea dezbaterii privind industria de petrol şi gaze şi impactul său asupra mediului înconjurător.
465 afișări
Imaginea articolului VIDEO Doi activişti Just Stop Oil au vandalizat un tablou la Galeria Naţională din Londra

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Într-o acţiune de protest împotriva producţiei de petrol şi gaze, activiştii de la Just Stop Oil au vizat Galeria Naţională din Londra, unde au spart sticla care proteja o pictură a lui Diego Velázquez, Rokeby Venus, datând din anii 1600. Pictura a mai fost atacată de sufrageta Mary Richardson în 1914, cu scopul obţinerii drepturilor politice pentru femei.

Doi dintre protestatari au fost arestaţi sub suspiciunea de vandalism după ce aceştia au folosit ciocane de siguranţă pentru a deteriora lucrarea de artă, în dimineaţa zilei de 6 noiembrie 2023. De asemenea, activiştii au blocat Whitehall, ceea ce a dus la detenţia a cel puţin 40 de protestatari care făceau parte dintr-un ”marş lent”. Strada a fost temporar închisă din cauza demonstraţiei, arată cei de la The Guardian.

Manifestanţii s-au întins pe stradă şi s-au aşezat pe trotuare, unii dintre ei fiind plasaţi în jurul Cenotafului de către poliţişti. Această mişcare a fost pentru siguranţa lor şi pentru a menţine liberă strada aglomerată. Protestul a atras atenţia unor figuri politice precum Lee Anderson, vicepreşedintele Partidului Conservator, care a sugerat într-un tweet că ”protestatarii ar trebui să folosească un adeziv mai puternic şi să fie lăsaţi acolo până duminică.” Planurile Guvernului de a impune licenţe anuale pentru exploatarea petrolului şi gazelor în Marea Nordului, cu scopul de a reduce dependenţa de regimurile străine, au reprezentat motivul acestei manifestări.

Protestatarii de la Just Stop Oil au fost printre cei 100 de susţinători care au cerut oprirea iniţiativelor de petrol şi gaze noi, reflectând o îngrijorare tot mai mare referitoare la schimbările climatice şi mediul înconjurător. Acest incident pune în discuţie echilibrul dintre activismul pentru climă şi conservarea artefactelor culturale şi istorice. De asemenea, evidenţiază intensitatea dezbaterii privind industria de petrol şi gaze şi impactul său asupra mediului înconjurător.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici