Video „Marius Tucă Show”. Dr. Virgil Musta: Epidemia a ajuns în faza comunitară / Sistemul nostru de sănătate nu are capacitatea celui din Italia. Să avem grijă să nu atingem acel vârf epidemiologic

  • Dr. Virgil Musta, medic primar boli infecţioase la Spitalul de boli infecţioase din Timişoara, a explicat la „Marius Tucă Show” că epidemia de COVID-19 a ajuns în faza comunitară
  • „În Italia, din păcate, s-a pierdut începutul bătăliei”, a declarat medicul
  • O posibilă cauză a isteriei din Italia ar fi fost lipsa de disciplină din partea populaţiei, a mai spus dr. Virgil Musta
3048 afișări

 

Redăm principalele declaraţii din emisiune: 

Marius Tucă: Vreau sa va multumesc public pentru sfaturile date populatiei.

Dr. Virgil Musta: Sunt putin obosit, muncesc mult. Ma bucur cand vad ca exista rezultate si cand vad o coeziune sociala atat de mare. Sunt anumite recomandari pe care nu le gasesti peste tot. In practica mea de zi cu zi am incercat sa desfac acest lant pentru a avea o sansa impotriva coronavirusului.

Am incercat sa explic care sunt reactiile slabe ale infectarii. In principal stim ca boala se transmite prin doua cai: aeriana (cand vorbim sau tusim) si pe calea mainilor murdare care se contamineaza de la suprafete. Este bine sa nu frecventam zonele aglomerate. Daca avem contact cu alta persoana, sa fie la distanta mai mare de 2 metri.

Marius Tucă: Toata lumea se intreaba care este pastila minune.

Dr. Virgil Musta: Am fost sunat de institute din toata lumea, le-am spus ca nu se poate dezvalui dar cunoscatorii stiu despre ce este vorba. 

Marius Tucă: Aveti tot ce va trebuie?

Dr. Virgil Musta: Da, avem tot ce ne trebuie, sunt doua doamne care sunt adevarate eroine.

Testele le primim periodic. Avem un depozit de 500 de teste in avans. Se vor face mai multe teste ca sa putem face fata. Exista o ingrijorare ca anumite medicamente pot disparea. Nu avem o asigurare a firmelor de medicamente ca ni le pot furniza. Avem doua sau trei scheme de rezerva.

Dr. Virgil Musta: In Italia din pacate s-a pierdut inceputul bataliei, din cauza lipsei de disciplina din partea populatiei si imi este frica ca la fel va fi si la noi. 

Marius Tucă: Singura cauza care ar fi la noi este ca s-au intors foate multi romani de unde erau. Noi totusi am luat masuri din timp. Problema e ca au venit multi romani din Italia, Spania.

Dr. Virgil Musta: E un factor de risc. Ati vazut de ce aceste tari au fost mai lovite. Sunt tari turistice. In momentul in care cateva zile a venit un milion de oameni pe care nu ii poti controla, apar multe cazuri de infectare. Daca nu se respecta regulile de autoizolare, riscul e foarte mare. Mi-e frica ca acest lucru deja s-a intamplat.

Marius Tucă: Cum credeti ca va fi controlata epidemia in Romania?

Dr. Virgil Musta: Cheia succesului este o politică de sanatate publice bine gândita, o populatie educată care doreste sa ajute la acest razboi. Trebuie sa ne protejam populatia batrana. Cealalta parte se poate trata si la domiciliu. Trebuie calm, responsabilitate, educatia de a respecta toate regulile si trebuie mai putin egoism. Natura e cea care te salveaza. Propriul organism te salveaza. Dar risti sa ii imbolnavesti pe ceilalti. 

Dr. Virgil Musta: Sistemul nostru de sanatate nu are capacitatea celui din Italia. Trebuie sa avem grija sa nu avem acel varf epidemiologic. 

Dr. Virgil Musta: Datorita disciplinei, Germania desi are un numar mare de cazuri are un numar mic de decese. Masura de izolare este foarte buna, sa speram ca va fi respectata.

Dr. Virgil Musta: S-a dovedit faptul ca Tamiflu nu are un efect semnificativ asupra infectiei cu COVID-19. 

Marius Tucă: Au echipament special medicii din Timisoara?

Dr. Virgil Musta: Doi colegi de-ai nostrii au participat la un curs de lupta impotriva unei infectii cu Ebola, iar cu ajutorul lor am stabilit protocoalele in vigoare astazi. Am creat protocoale pentru modul de circuite in spital, cum ne protejam. Azi avem protocoale stricte. Persoanele care intra in saloanele pacientilor cu noul coronavirus intra cu acel combinezon, masca, ochelari. Circuitul e bine stabilit de la inceput. 

Marius Tucă: Care ar fi sfaturile pentru spitalele care intra in prima linie?

Dr. Virgil Musta: În primul rând, la nivel de urgenta trebuie considerat orice pacient infectat. Sa poarte masca, ochelari, manusi. Personalul trebuie sa fie echipat corespunzator. Trebuie sa existe un comportament responsabil si din partea pacientilor. Sa respecte toate indicatiile pe care le primesc, sa nu dea buzna peste medici si sa respecte indicatiile. 

Marius Tucă: E mai important sa vorbim pe intelesul oamenilor. Circula multe informatii eronate si oamenii sunt asaltati de informatii de tot felul.

Dr. Virgil Musta: Eu sunt de parere ca doar impreuna vom reusi!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici