ANALIZĂ: O decizie cu privire la prezenţa militarilor români în Afganistan, în şedinţa CSAT

România va lua o decizie în următoarea şedinţă a CSAT cu privire la numărul de militari care va fi păstrat în Afganistan în anul 2016, în contextul anunţului SUA de a menţine militari în acest teatru de operaţiuni şi al solicitării ca şi aliaţii să "contribuie".

Urmărește
2581 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: O decizie cu privire la prezenţa militarilor români în Afganistan, în şedinţa CSAT

ANALIZĂ: O decizie cu privire la prezenţa militarilor români în Afganistan, în şedinţa CSAT

În prezent, România are în Afganistan 640 de militari, dintre care 200 de ofiţeri instructori pentru trupele afgane, 420 de militari cu misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea aeroportului Kandahar, precum şi 20 de militari pentru asigurarea segmentului logistic. Actuala configuraţie a fost aprobată în noiembrie 2014 de preşedintele de atunci Traian Băsescu, în urma unor discuţii cu ministrul Apărării Mircea Duşă şi cu vicepremierul Gabriel Oprea.

Decizia luată în CSAT a fost ca România să rămână în Afganistan cu o prezenţă de doar 200 de ofiţeri instructori din 2016, iar restul militarilor să fie retraşi.

Joi, preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că Statele Unite şi aliaţii au decis menţinerea a 9.800 de militari americani în Afganistan în cursul anului 2016 şi a 5.500 în 2017.

"În decembrie 2014, la peste 13 ani de când Statele Unite au fost atacate de reţeaua teroristă Al-Qaida, misiunea combatantă în Afganistan s-a încheiat. Nu vom permite persistenţa terorismului în Afganistan", a declarat Obama.

El a spus că s-a decis menţinerea numărului actual de militari, 9.800, în cea mai mare parte a anului viitor şi menţinerea a 5.500 de militari la Kabul şi Kandahar după sfârşitul anului 2016.

Acest nivel al trupelor este cu mult superior celui dintr-un plan anterior, care prevedea menţinerea a numai 1.000 de militari americani, în cadrul ambasadei SUA, şi trebuia să intre în vigoare înainte ca Obama să-şi încheie mandatul în 2017.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat joi că deja a avut discuţii telefonice cu aliaţii din cadrul NATO, pentru a obţine sprijinul lor în vederea consolidării nivelului trupelor străine în Afganistan, alături de SUA.

Carter a precizat că sporirea efectivelor onorează sacrificiul celor 2.200 de militari americani care au murit acolo în utlimii 14 ani şi "oferă şansa de a termina ce am început".

Ministrul Apărării Naţionale a anunţat, ulterior, că ministrul Mircea Duşa a avut joi o discuţie telefonică cu adjunctul secretarului apărării din SUA, Robert O.Work, despre evoluţia misiunii "Resolute Support" din Afganistan, oficialul american informând partea română în legătură cu anunţul preşedintelui Barack Obama privind continuarea misiunii.

"Oficialul american l-a informat pe ministrul român al apărării cu privire la declaraţia pe care o va face Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, referitoare la continuarea misiunii "Resolute Support" în anul 2016", anunţa MApN.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi seară, la Digi 24, că a discutat acest aspect cu adjunctul secretarului Apărării al SUA, într-o convorbire telefonică.

"Am aprobat ca pentru anul 2016 să participăm pe Resolute Support doar cu cei 200 de ofiţeri instructori pentru armata afgană. Sigur că, în discuţia avută astăzi cu adjunctul secretarului Apărării, am discutat acest subiect şi rămâne ca pe măsură ce se vor clarifica detaliile tehnice cu privire la Resolute Support pe 2016 să mai discutăm cu secretarul Apărării Ashton Carter acest subiect în perioada care urmează", a spus Duşa.

Întrebat dacă, astfel, decizia României de a-şi reduce prezenţa poate fi schimbată, Duşa a precizat că "o decizie în acest sens nu poate fi luată decât de CSAT". Ministrul Apărării nu a dorit să precizeze dacă oficialii americani i-au solicitat menţinerea forţelor în 2016 şi în ce număr.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Washington, secretarul Apărării, Ashton Carter, a afirmat că aşteaptă în acest moment contribuţii şi din partea aliaţilor Statelor Unite şi a demarat deja discuţii cu partenerii SUA pentru a se asigura de sprijinul lor. O discuţie telefonică a avut loc joi, între adjunctul lui Ashton Carter şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

România şi-a început prezenţa militară în Afganistan în anul 2001, până în prezent fiind rotiţi peste 30.000 de soldaţi în teatrele din Afganistan şi Irak.

După anunţul preşedintelui american, Pentagonul a informat că se aşteaptă ca statele aliate să-şi sporească prezenţa în Afganistan, secretarul Apărării, Ashton Carter, spunând că a discutat deja cu aliaţii, relatează Washington Examiner, în ediţia online.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, spunea că deja a avut discuţii telefonice cu aliaţii din cadrul NATO, pentru a obţine sprijinul lor în vederea consolidării nivelului trupelor străine în Afganistan, alături de SUA. Carter a precizat că sporirea efectivelor onorează sacrificiul celor 2.200 de militari americani care au murit acolo în utlimii 14 ani şi "oferă şansa de a termina ce am început".

La rândul său, secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook, declara că Ashton Carter a avut deja discuţii despre Afganistan cu aliaţii NATO la Bruxelles, săptămâna trecută, precizând că secretarul Apărării este încrezător că aceştia îşi vor spori contribuţia cu trupe.

El a adăugat că Pentagonul are o idee despre nivelul trupelor pe care îl poate aştepta de la aliaţi, dar nu poate oferi cifre exacte.

În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldaţi.

La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, anunţa că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Semne de declin pentru piaţa imobiliară din Europa. O ţară europeană a anunţat primele scăderi după 9 luni de creşteri. Cum s-a ajuns aici şi ce urmează?