Băsescu: Am salutat poziţia CE faţă de Franţa, cu excepţia unor excese de limbaj

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, că în timpul Consiliului European a salutat în numele României poziţia Comisiei Europene faţă de Franţa, "cu excepţia unor excese de limbaj" şi a adăugat că CE va investiga dacă legislaţia franceză respectă directivele europene.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am salutat poziţia CE faţă de Franţa, cu excepţia unor excese de limbaj

Băsescu: Am salutat poziţia CE faţă de Franţa, cu excepţia unor excese de limbaj (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În afară de a nu fi de acord cu unele formulări, am salutat faptul că a existat reacţia CE la posibile încălcări ale drepturilor cetăţenilor europeni", a spus Băsescu. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că s-a declarat în dezacord cu afirmaţiile comisarului Viviane Reding, el a spus: "Şi în timpul Consiliului am folosit aceeaşi formulare: cu excepţia unor excese de limbaj salutăm poziţia Comisiei Europene".

Pe de altă parte, Traian Băsescu a spus că una dintre concluziile Consiliului este că CE va face o investigaţie asupra conformităţii legislaţiei franceze cu normele europene.

"CE va face o investigaţie - e o altă concluzie a zilei de azi - o investigaţie în ce măsură legislaţia franceză este adaptată directivelor europene. Şi va exista un raport", a spus Băsescu.

"Nu putem fi împotriva sau în favoarea unei astfel de acţiuni. Este de datoria CE să supervizeze aplicarea legislaţiei europene. Nu e problema noastră. Nu ne pasă dacă va fi sau nu o investigaţie. Dar sunt convins că astăzi asa-zisa dispută Paris- Bruxelles s-a încheiat. Aşa sper", a adăugat el.

Şeful statului a mai spus că dorinţa sa este de a soluţiona problema cu Franţa. "Nu este problema noastră ce va face Comisia. Ce este problema noastră este ca această dispută să fie rezolvată între România si Franţa şi atât eu cât şi preşedintele Sarkozy am stabilit că nu avem nevoie de intermediar şi o vom rezolva", a spus Băsescu.

Politica franceză de repatriere a romilor a declanşat o dispută între Paris şi Bruxelles, comisarul european pentru Justiţie ameninţând că va declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei şi vorbind despre "circumstanţe care dau impresia că unele persoane sunt repatriate dintr-un stat membru numai pentru că aparţin unei anumite minorităţi etnice". "Credeam că Europa nu va mai fi martorul unei astfel de situaţii după cel de-Al Doilea Război Mondial", a spus ea marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici