Băsescu: Îl propun pe Cioloş comisar european. Nu pot să nu-i spun azi un nume lui Juncker

Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, că îl va propune pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european, el precizând că trebuie să îi spună astăzi noului preşedinte al CE un nume din partea României, deşi Guvernul nu a făcut procedurile din ţară.

871 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Îl propun pe Cioloş comisar european. Nu pot să nu-i spun azi un nume lui Juncker

Dacian Cioloş (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Şeful statului, care pleacă miercuri la Bruxelles pentru Consiliul European extraordinar, a precizat că îl va propune tot pe Dacian Cioloş pentru postul de comisar european.

Referindu-se la declaraţiile premierului Victor Ponta, care a spus că şeful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Băsescu a spus: ”Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional”.

Preşedintele a precizat că, şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar ”în bun acord” cu el.

”Când Tăriceanu a încercat să o facă de capul lui fiind cocoş cu Vosganian, nu s-a putut”, a adăugat Traian Băsescu.

El a menţionat că premierul Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort.

”Eu nu vreau să am o reacţie la declaraţiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, când preşedintele Comisiei Europene e desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea trimisă de Guvern cu numele celui pe care îl propune. Eu mă duc la Consiliul European ca preşedinte al României. Eu nu-mi pot permite azi să nu-i spun un nume lui Juncker, pentru că ştiu că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state interesate. Nu pot să spun «domnul prim-ministru nu şi-a făcut treaba acasă»”, a susţinut Traian Băsescu.

El a mai spus că deja jumătate din ţările membre UE i-au trimis în scris noului preşedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizările pentru comisar european.

Premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european din partea României, dar că nu i-a acordat preşedintelui "mandat" în acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizează comisarul.

"În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că... şi nu i-am dat acest mandat şi, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Aşa cum se întâmplă şi în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, şi peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 şi de Emil Boc în 2009", a spus Ponta.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat că a primit de la preşedinteleTraian Băsescu o scrisoare în care acesta îi transmite că nominalizarea comisarului european din partea României o face şeful statului.

"Astăzi mi-a trimis o scrisoare că nominalizarea comisarului european o face preşedintele sau, mă rog, ceva de genul ăsta, că e România şi el e România", a spus Ponta.

El a arătat astfel că preşedintele are o anumită tendinţă "patologică" de a strânge pe ultimele luni de mandat cât mai multă putere.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că s-a înţeles cu premierul Victor Ponta pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, şeful statului precizând că doreşte să încerce să obţină pentru România un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

”E o problemă pe care am stabilit-o cu premierul. Avem acelaşi punct de vedere. Premierul trebuie să aibă grijă prin Ministerul de Externe să se facă toate demersurile către ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligaţia să susţin aceste lucru în discuţiile cu viitorul preşedinte al Comisiei şi în Consiliul European”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus în continuare că România doreşte să menţină portofoliul agriculturii, deţinut în prezent de Dacian Cioloş.

Preşedintele a menţionat şi că nu ştie de ce premierul Victor Ponta a spus că nu va susţine propunerea de comisar european făcută de el.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constituţională pentru a-şi susţine punctul de vedere în cazul sesizării privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Preşedinţie, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.

"Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Dacă preşedintele merge şi propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie, că nu îmi este opozabilă. Deci, dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal să fiu cel care participă la negocieri, că altfel negociază preşedintele ceva ce trebuie să fac eu, ceea ce sigur că nu funcţionează", a spus Ponta la plecarea de la CC.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu unanimitate, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici