Câciu, despre protestul sindicatului MIPE: Nu protestele, ci dialogul social este calea potrivită

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că a discutat cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate privind solicitările acestora legate de noua lege a salarizării unitare în sectorul public.

271 afișări
Imaginea articolului Câciu, despre protestul sindicatului MIPE: Nu protestele, ci dialogul social este calea potrivită

Câciu, despre protestul sindicatului MIPE: Nu protestele, ci dialogul social este calea potrivită

„Dialogul constructiv şi raţional finalizat cu decizii guvernamentale care să aşeze drepturile dar şi obligaţiile angajaţiilor care gestionează fondurile nerambursabile alocate României pe un fundament solid functie de responsabilităti şi performanţă este singura cale corecta, instituţională şi eficientă pentru rezultate sustenabile şi performanţă în interesul general al cetăţenilor români şi al obiectivului general de dezvoltare al României. Am avut discuţii aplicate cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate în vederea găsirii unor direcţii de acţiune pentru soluţionarea cererilor venite din partea sindicatului”, spune Adrian Câciu.

Potrivit ministrului, păstrarea resursei umane profesioniste din minister şi creşterea gradului de mulţumire la locul de muncă sunt obiective tratate cu seriozitate la nivelul conducerii MIPE? „În acest sens, având în vedere faptul că noua lege a salarizarii unitare in sectorul public este în elaborare la Ministerul Muncii si Protecţiei Sociale, au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsă în noua lege a salarizării unitare – jalon PNRR cu solicitarea corelării salarizării personalului în raport cu complexitatea activităţii desfăşurate şi eliminarea inechităţilor salariale existente prin modificarea Legii-Cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. Trebuie mentionat faptul că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevazut în grila de salarizare pentru familia ocupatională "Administratie", din Legea 153/2017”.

Aplicarea însă, mai mult sau mai putin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizarii unitare, de-a lungul timpului, de către unele din instituţiile din administraţia centrală, a făcut ca, pe anumite segmente, să existe diferente de salarizare între instituţii care nu neapărat s-au regăsit şi într-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanţă, ceea ce creează inechităţi între salariatii din diverse instituţii, adaugă Câciu.

„Tocmai de aceea, rezolvarea trebuie să fie una structurală ş nu una ad-hoc, iar toată administraţa centrală trebuie reaşezată pe principii de echitate, responsabilitate şi eficienţă. Având în vedere că politica salarială este o politică publică realizată de către Guvern, în mod unitar şi nediscriminatoriu dar şi în concordanţă cu prevederile PNRR, se va continua dialogul pentru asezarea legislatiei de asa maniera încât să raspunda nevoilor de remunerare corectă a performanţelor si responsabilitatilor ce revin personalului MIPE fără a afecta stabilitatea macroeconomică şi a bugetului de stat.
Nu protestele rezolvă aceste probleme ci dialogul social aşa cum este el prevăzut de Legea 367/2022 a dialogului social, cu modificările şi completările ulterioare. Aşa cum am reuşit, împreună, prin dialog şi eficienţă, să transformăm eşecul trecutului în materie de fonduri europene într-un succes al prezentului şi o normalitate a viitorului, aşa vom reuşi şi în continuare să gasim cele mai bune soluţii pentru ca performanţa să fie corect remunerată. Dar abordarea trebuie să fie una serioasă, unitară, responsabilă şi în contextul prevăzut de reformele în derulare prin care România trece, inclusiv în zona administratiei dar şi a salarizarii din sistemul public”, încheie ministrul.

Sindicatul MIPE Normalitate protestează, joi şi vineri, în faţa Ministerului Fondurilor Europene. Angajaţii cer stabilirea nivelului de salarizare în funcţie de cel maxim din cadrul categoriei profesionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici