Ce parlamentari au chiulit cel mai mult la votul din Camera Deputaţilor şi Senat

Institutul de Politici Publice a lansat, luni, raportul de monitorizare a Parlamentului în sesiunea februarie - iunie 2011, potrivit căruia se constată îmbunătăţire a prezenţei liderului PNL, Crin Antonescu, la voturile finale din Senat şi a social-democratului Viorel Hrebenciuc la Cameră.

1073 afișări
Imaginea articolului Ce parlamentari au chiulit cel mai mult la votul din Camera Deputaţilor şi Senat

Ce parlamentari au chiulit cel mai mult la votul din Camera Deputaţilor şi Senat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit Raportului, la Camera Deputaţilor, şapte democrat-liberali au o prezenţă de 100% la voturile finale, printre care Gheorghe Albu, Roberta Anastase, Gabriel Andronache şi Gheorghe Ciobanu.

Pe ultimele poziţii se află Ciprian Dobre - PNL, cu 37,5%, Valeriu Zgonea - PSD, care a fost prezent la 159 voturi finale, respectiv o prezenţă de 37,1%, Mihai Voicu - PNL, 33,6%, Dan Păsat - PDL, cu 31,0% şi Iulian Iancu - PSD, cu 30,3% prezenţă la voturile finale.

"Remarcăm o creştere notabilă a procentului de prezenţă în cazul deputatului Viorel Hrebenciuc - PSD cu un procent de 73,2% după sesiuni la rând în care media prezenţei sale la plen înregistra valori minimale", se arată în sinteza IPP.

De asemenea, la Camera Deputaţilor, în clasamentul prezenţei liderilor de grup, pe prima poziţie se află deputatul Mircea Toader, PDL cu 97,7%, urmat de liderul principalului grup parlamentar de opoziţie, Mircea Duşa, PSD, cu 88,3%, iar pe ultima poziţie continuă să se afle liderul grupului PNL, Călin Popescu-Tăriceanu cu 44,5%.

Dintre miniştri, cea mai mare prezenţă o are cel de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, 65,5%, în timp ce Elena Udrea - Turism şi Hunor Kelemen - Cultură au o prezenţă de 21,9%, respectiv 12,6%.

La Senat cea mai mare prezenţă o are Gheorghe Daviv - 99,2%, urmat de Ion Ruşeţ - 98,2% şi Ion Bara - 95,8%, toţi de la PDL.

La polul opus se află senatorii Liviu Câmpanu, independent, 27,9%, Crin Antonescu, PNL, 27,3%, Gheorghe Saghian, PSD, 26,8%, şi Ion Vasile, 20,3%.

Clasamentul prezenţei în plenul Senatului al celor care ocupă funcţia de ministru este condus de Traian Igaş cu 31,1%, iar Marko Bela are o prezenţă de doar 18,3%.

"Şi la Senat se vede că senatorii PDL au cea mai bună rată de prezenţă în timp ce PNL se află pe ultimul loc, din acest punct de vedere. În acelaşi timp, ne-a atras atenţia procentul neobişnuit de scăzut al prezenţei Senatorului Teodor - Viorel Meleşcanu - PNL (34,1% prezenţă voturile finale în sesiunea februarie - iunie 2011). Situaţia domnului senator Meleşcanu trebuie de altfel tratată şi prin prisma următoarelor informaţii utile. În timp ce în pagina de internet a Senatului (secţiunea Economic) în care sunt afişate toate deplasările externe din însărcinarea instituţiei, senatorul Meleşcanu nu figurează, într-o comunicare adresată de Senat Institutului pentru Politici Publice cu privire la condica de prezenţă acelaşi senator figurează printre cei aflaţi în deplasare.

Aşadar două informaţii publice ale aceleiaşi instituţii prezintă date contradictorii. Cerem public Senatului să clarifice această situaţie şi atragem încă o dată atenţia că datele puse la dispoziţie din oficiu/la cerere de către Senatul României sunt informaţii publice oficiale, iar reprezentanţii IPP nu pot fi traşi la răspundere pentru lipsa de corectitudine sau modalităţile eronate de prezentare ale acestor informaţii", se mai arată în sinteza IPP.

Procentul de prezenţă a fost calculat pentru sesiunea ce face obiectul acestui raport şi are în vedere doar voturile finale din plen exprimate prin cartela (vot electronic) atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

"Subliniem încă o dată faptul că voturile fiecărui deputat au fost preluate şi analizate statistic din site-ul Camerei Deputaţilor dintr-un număr total de 429 voturi finale electronice exercitate în perioada de referinţă, iar voturile fiecărui senator au fost preluate şi analizate statistic din site-ul Senatului României dintr-un număr total de 384 voturi finale electronice", precizează IPP.

În raportul IPP se menţionează că ultima accesare a informaţiilor s-a făcut în 15 iulie 2011.

"Este posibil ca o parte dintre absenţele rezultate din diferenţa dintre un procent de 100% prezenţe şi procentul prezentat să reprezinte absenţe motivate de: deplasări în care parlamentarii sunt delegaţi să participe de către Camerele din care fac parte, suprapunerea lucrărilor plenului şi comisiilor sau de implicare în orice altă activitate cu care a fost însărcinat parlamentarul de către Camera din care face parte. Solicităm din nou celor două Camere să afişeze toate datele necesare pentru ca publicul larg, inclusiv reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice să nu preia informaţii trunchiate/necorespunzătoare realităţii. Cerem public structurilor celor 2două Camere să prezinte complet toate informaţiile despre activitatea deputaţilor şi senatorilor, precizând ori de câte ori este cazul explicit faptul că anumiţi parlamentari sunt absenţi motivaţi de la lucrările în plen. Altminteri, cei interesaţi nu au posibilitatea să afle în fiecare zi ce face fiecare din cei 468 parlamentari", se mai arată în raportul IPP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici