COMENTARIU: Unde a fluturat Tudose mândria naţională când a venit premierul Japoniei

Mihai Tudose a spus că pleacă şi a plecat. A demisionat ca urmare a retragerii sprijinului politic în şedinţa CEx PSD şi nu a mai contat că la doar câteva ore urma să ajungă în România premierul Japoniei. O vizită istorică în care Tudose ne-a arătat unde ne flutură mândria naţională.

4845 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Unde a fluturat Tudose mândria naţională când a venit premierul Japoniei

COMENTARIU: Unde a fluturat Tudose mândria naţională când a venit premierul Japoniei

„Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”, spunea Mihai Tudose, în urmă cu câteva zile, într-un interviu televizat, când a venit vorba despre autonomia secuiască invocată de formaţiunile minorităţii maghiare.

O declaraţie care a născut multe reacţii negative atât de la Bucureşti, cât şi de la Budapesta. Mai mult, emblema de pe ambasada României la Budapesta a fost schimbată de o grupare cu steagul secuiesc.

Mihai Tudose a avut nevoie de şase zile să spună că a fost greşit înţeles şi era vorba despre mandatele autorităţilor care permit aşa ceva, când spunea despre ce va flutura.

La câteva ore de la declaraţie, Tudose pierdea sprijinul politic al PSD, unul dintre reproşuri fiind legat tocmai de ieşirile sale publice.

Aşa că a fluturat mandatul în şedinţa CEx.

Iar în final, marţi, şi mândria naţională.

Venit în vizită istorică la Bucureşti, prima de acest fel de la Marea Unire, premierul Japoniei, Shinzo Abe, nu a mai avut un omolog cu care să se întâlnească la Palatul Victoria, aşa că a anulat vizita de la Guvern. Nici pe aeroport nu a fost aşteptat de un vicepremier, aşa cum era pregătit, ci de un secretar de stat.

”Este un semnal de respect în a trimite pe cineva cu o funcţie apropiată a celui care se află în vizită în statul respectiv. Din păcate, (ceea ce s-a întâmplat - n.r.) e un gest care se alătură multor altora şi nu aş putea să spun exact din ce zonă a necunoaşterii regulilor diplomatice vine. Japonezii, tradiţional, sunt extrem de atenţi la detaliile procedurale, protocolare, sunt formalişti din foarte multe puncte de vedere. Dacă pentru alte state un astfel de gest ar putea să treacă neobservat, aşa cum îi ştiu pe japonezi, la ei nu va trece neobservat”, a explicat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Mihai Tudose a anunţat încă de luni seara că nu va asigura interimatul şi atribuţiile vor fi preluate de vicepremierul Paul Stănescu. Drept urmare, nu a mai rămas câteva ore în plus ca să onoreze vizita oficialului nipon şi să arate cât contează imaginea României în plan extern.

Ce a rămas în urma sa?

"Premierul Japoniei a călătorit 8.700 de kilometri pentru a efectua o vizită istorică în România, dar a descoperit că omologul său român nu mai era în funcţie pentru a-l întâmpina. Shinzo Abe este primul şef de guvern din Japonia care efectuează o vizită la Bucureşti. Dar momentul este nefericit: vizita intervine după ce premierul României, Mihai Tudose, şi-a dat demisia luni seară deoarece a pierdut susţinerea propriului partid", observă Euronews într-un material intitulat: "Este cineva? Vizita lui Shinzo Abe în România intervine în cel mai prost moment".

Chestionat asupra deciziei premierul japonez de a refuza să se întâlnească cu oficialii Guvernului României, Liviu Dragnea a răspuns ironic: „Este o decizie corectă a premierului japonez. E corectă, nu e nimic de reproşat”, explicând că premierul s-a întâlnit totuşi cu şeful statului Klaus Iohannis, iar vicepremierul nipon cu omologul său.

„Ştiu mai multe ţări în care s-a mai schimbat Guvernul...”, spunea Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici