Comisia juridică a Camerei a decis să retrimită Parchetului dosarele lui Năstase

Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au decis, marţi, să retrimită cele două dosare privindu-l pe Adrian Năstase Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe motiv că probele existente în acestea sunt lovite de nulitate.

19 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Camerei a decis să retrimită Parchetului dosarele lui Năstase

Comisia juridică a Camerei a decis să retrimită Parchetului dosarele lui Năstase (Imagine: Mediafax Foto)

"Cu majoritate de voturi, membrii Comisiei juridice au constatat că probele care au fost înaintate în cele două dosare care-l vizează pe deputatul Adrian Năstase sunt lovite de nulitate. Mai mult, DNA, prin semnătura procurorului general, a încercat să inducă în eroare şi Parlamentul şi Comisia juridică, pentru că au existat două hotărâri ale ÎCCJ, care au hotărât că toate probele care au fost efectuate sunt lovite de nulitate şi, în aceste condiţii, este încă un caz de a instrumenta politic, de a aduce la Parlament într-unul din cazuri 25 de dosare, în celălalt cinci, tocmai pentru a crea un eveniment mediatic, în condiţiile în care în toate dosarele sunt lovite de nulitate prin hotărârile ÎCCJ", a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice, Florin Iordache.

El a susţinut că deputaţii nu pot decide începerea urmăririi penale a fostului premier Adrian Năstase pe baza probelor administrate în cele două dosare.

"Considerăm că fie este rea voinţă din partea procurorului, fie că s-a încercat inducerea în eroare a Parlamentului. Toate converg către un singur lucru: DNA nu are probe, nu face decât să disjungă dintr-un dosar în altul, să creeze o falsă imagine că, de fapt, au probe, dar acestea nu există, fiindcă sunt lovite de nulitate. În aceste condiţii, nu avem ce spune decât că DNA ori îşi face treaba, având probe, în acest caz Parlamentul urmând să se pronunţe dacă începe urmărirea penală. Pe ce s-a trimis, nu se poate începe urmărirea penală", a menţionat Iordache.

Decizia a fost luată cu 16 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă" - 4 ale deputaţilor PDL şi unul al liberalului Gheorghe Gabor.

În favoarea deciziei au votat deputaţii PSD, PC, PRM, UDMR şi din partea minorităţilor naţionale.

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, solicitarea deputatului Adrian Năstase de a i se da o copie a cererii Parchetului privind avizarea urmăririi sale penale pentru faptele din dosarul referitor la Ioan Melinescu, pentru a vedea dacă nu se bazează pe probe deja declarate nule.

"Am aprobat o solicitare din partea domnului deputat Adrian Năstase pentru a-i fi pusă la dispoziţie cererea pe care Parchetul a înaintat-o Biroului Permanent (BP) cu privire la începerea urmăririi penale pentru domnia sa. Pe baza deciziei Curţii Constituţionale, acele acte sunt nule şi a cerut să i se pună la dispoziţie cererea pe care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a înaintat-o şi am transmis-o către Biroul Permanent", a susţinut secretarul Camerei Valeriu Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici