Corlăţean: Ani de zile n-am jucat în niciun fel de ligă în UE. Avem încă probleme la nivel politic

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, la "Atelierele Viitorului" ale PSD, că în ultimul timp România a făcut un efort uriaş de recuperare a timpului pierdut în ceea ce priveşte influenţa pe plan extern, după ce ani de zile nu a jucat în niciun fel de ligă în UE.

191 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Ani de zile n-am jucat în niciun fel de ligă în UE. Avem încă probleme la nivel politic

Titus Corlatean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Ani de zile n-am jucat în niciun fel de ligă în Uniunea Europeană, după 1 ianuarie 2007", a precizat Titus Corlăţean, adăugând că, cel mult, România a participat "la antrenament, copii de mingi".

Şeful diplomaţiei a subliniat că în ultimul timp România a făcut eforturi de recuperare "a timpului pierdut", iar în prezent expertiza sa este "dorită".

"În ultima perioadă a fost un efort uriaş de recuperare, în primul rând, a timpului pierdut şi pot să vă spun că astăzi - şi o spunem cu modestie, cei care se ocupă la nivelul Guvernului de aspectele astea - expertiza României este căutată, este dorită, este ascultată şi este asociată la diferite iniţiative", a spus Corlăţean.

Ministrul de Externe a susţinut că a fost nevoie de 12 ani pentru ca Bucureştiul să ia parte, din nou, la o acţiune comună cu instituţii internaţionale. Prima dată s-a întâmplat în 2001, când România deţinea Preşedinţia OSCE, iar "ministrul de Externe de la acel moment a avut o acţiune cu UE, NATO, OSCE în anumite regiuni importante şi complicate şi de conflict", a spus Corlăţean, punctând faptul că "a trebuit să treacă 12 ani ca România, prin Preşedinţia SEECP" să organizeze o acţiune cu Preşedinţia lituaniană a UE.

"Am fost împreună în Balcani, deocamdată doar în două destinaţii importante, la Skopje în Republica Macedonia, şi în Albania, la Tirana. Am fost împreună pentru că trebuia să trasmitem nişte mesaje de interes european, unele cu nuanţe mai delicate care pot fi spuse direct de cei care au această responsabilitate şi au şi relaţii amicale şi îşi pot permite să transmită într-un spaţiu închis, cu uşile închise, anumite mesaje", a precizat Corlăţean.

Ministrul de Externe a susţinut că "astăzi nu mai pune nimeni sub semnul întrebării poziţia de primă linie pe care România o are, de exemplu, în raport cu promovarea intereselor europene ale Republicii Moldova", spre deosebire de acum 7-8-9 ani, când România era "destul de contestată, cel puţin în anumite capitale".

Corlăţean a dat două exemple ale influenţei României în UE, evidenţiind faptul că Republica Moldova a intrat în faza finală de încheiere a evaluării de către Comisia Europeană a temei vizelor, şi datorită eforturilor României. Totodată, la iniţiativa României, Comisia Europeană a lansat, recent, "foarte rapid" un mecanism de protejare a Chişinăului după embargoului vinului impus de Moscova.

"Am intrat, printr-un efort de recuperare, acolo unde trebuie să fie România. Mai avem de muncă, pentru că o voce politică a României în concertul european se exprimă îm primul rând (...) prin politic. Şi aici sunt probleme după cum ştim", a conchis Titus Corlăţean, la dezbaterea dedicată apropiatului summit de la Vilnius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici