Duşa, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele NATO: Alianţa să intensifice exerciţiile comune şi să le concentreze pe apărarea colectivă

Ministrul Mircea Duşa a afirmat, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO, că Alianţa trebuie să-şi intensifice exerciţiile comune şi să le concentreze pe apărarea colectivă, în scopul creşterii capacităţii de reacţie, informează MApN.

340 afișări
Imaginea articolului Duşa, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele NATO: Alianţa să intensifice exerciţiile comune şi să le concentreze pe apărarea colectivă

Mircea Duşa (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

"În pregătirea Summit-ului de la începutul lunii septembrie, miniştrii aliaţi ai apărării au evaluat stadiul dezvoltării capabilităţilor de apărare şi au reconfirmat angajamentul pentru implementarea pachetului de măsuri de reasigurare în contextul crizei ucrainene", se arată în comunicatul transmis marţi de MApN.

În acest sens, pentru a răspunde în mod adecvat noii situaţii de securitate din regiune, ministrul român al apărării naţionale, Mircea Duşă, a afirmat faptul că "Alianţa trebuie să-şi intensifice exerciţiile comune şi să le concentreze pe apărarea colectivă, în scopul creşterii capacităţii de reacţie a NATO", precizează sursa citată.

Ministrul Duşa a subliniat că România apreciază eforturile Alianţei de a demonstra unitate de acţiune şi solidaritate cu toate ţările membre. În plus, oficialul român a evidenţiat nevoia ca aliaţii să contribuie la adaptarea NATO pentru a răspunde noilor provocări din mediul european de securitate.

"Suntem angajaţi să contribuim la dezvoltarea capabilităţilor aliate şi să creştem anual resursele financiare alocate bugetului apărării", a declarat ministrul român, citat în comunicatul MApN.

Ministrul Apărării a susţinut transformarea Alianţei Nord-Atlantice şi consolidarea unei noi posturi strategice la Summit-ul din septembrie. În context, a subliniat că România este gata să îşi aducă propria contribuţie la acest proces, confirmând "decizia naţională în direcţia consolidării politicii şi acordului aliat în ceea ce priveşte ţinta de 2 la sută din PIB pentru apărare, astfel încât să putem atinge acest nivel începând cu anul 2017".

Reuniunea a inclus şi o sesiune a Comisiei NATO-Ucraina, în cadrul căreia ministrul ucrainean al apărării a prezentat o informare asupra evoluţiilor recente ale crizei şi a reiterat solicitările de asistenţă din partea aliaţilor. "A fost reafirmată solidaritatea cu autorităţile de la Kiev şi sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici