Guvernul a fost demis după ce moţiunea de cenzură a fost votată de 261 de parlamentari / Prima reacţie a lui Ludovic Orban: Am pierdut doar o bătălie

Guvernul Ludovic Orban a fost demis, miercuri, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR a fost votată de 261 de parlamentari, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor.

18867 afișări

„Nu am reuşit eu cât a reuşit domnul Orban să îi mobilizeze. În acest moment e o criză provocată de dl. Orban şi PNL. Aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de preşedintel României. Categoric când vom avea o propunere de premier vă anunţăm. O să am o discuţie şi cu Victor Ponta să avem o propunere comună la Cotroceni. Nu noi avem o problemă de a crea o majoritate. Nu noi am creat această criză. Azi am decis cu dl. Ponta să mergem la Cotroceni cu o propunere comună în ceea ce priveşte premierul. Întotdeauna e un prim pas pentru anticipate. Şi când a căzut Guvernul Dăncilă era un prim pas pentru anticipate. Un scor de 261 de voturi e unul impresionant. Eu nu voi vota niciodată un Guvern Orban, cum nici nu am făcut-o până acum”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că va avea o discuţie cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, pentru o propunere comună pentru funcţia de prim-ministru.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, în plenul reunit de miercuri al Parlamentului, rezultatul votului la moţiunea de cenzură. Deputatul PSD a precizat că au fost 261 de voturi pentru adoptare şi 139 de voturi împotrivă, prin urmare Guvernul Orban a fost demis.

„Proces verbal referitor la rezultatul votului exprimat de deputaţi şi senatori asupra moţiunii de cenzură. Birourile permanente reunite procedând la verificarea şi numărarea voturilor prin vot secret cu bile. 465 deputaţi şi senatori în total. 423 prezenţi. 400 de voturi exprimate. Voturi anulate 0. Voturi pentru adoptare 261, voturi contra moţiunii 139, abţineri zero. Potrivit prevederilor art. 113 alin 1 moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, ceea ce reprezintă 233 de voturi pentru. Se constată că a fost întrunită majoriatea voturilor pentru adoptare. Drept urmare, Guvernul Orban este demis”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Necesarul pentru demiterea Guvernului Orban era de minim 233 de voturi, moţiunea fiind adoptată în condiţiile în care au fost 261 de voturi „pentru”.

Prima reacţie a lui Ludovic Orban: Am pierdut doar o bătălie

Ludovic Orban a declarat, miercuri, după adoptarea moţiunii de cenzură, că Guvernul „cade în picioare” şi că parlamentarii care au votat moţiunea de cenzură sunt dominaţi „de forţe retrograde”. El susţine că e mândru de ce a putut realiza în trei luni de guvernare.

„Un parlament dominat de forţe retrograde, aşa cum i-am numit parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democraţia şi interesele României, a decis astăzi, prin moţiune de cenzură, căderea Guvernului pe care îl condus. Aşa cum am spus înainte de moţiune, Guvernul cade în picioare”, a spus Ludovic Orban, în Parlament.

El a adăugat că a pierdut „doar o bătălie” şi că e mândru de ce a realizat cabinetul său în trei luni de guvernare.

„Suntem mândri de ce am făcut în trei luni, de faptul că într-o perioadă extrem de scurtă am reuşit să reparăm o parte din stricăciunile PSD, că am reaşezat România în rândul naţiunilor europene, pe picior de egalitate, că am refăcut credibilitatea României în faţă partenerilor europeni şi strategici. Am reuşit într-un timp extrem de scurt să luăm decizii cu impact. Aduc aminte de eliminarea supraccizei la combustibili, abrogarea recursului compensatoriu, rectificarea bugetară care a salvat bugetul României şi a permis încheierea exerciţiului bugetar”, a subliniat Orban.

Guvernul a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură. Au existat 261 de voturi „pentru”, fiind necesare doar 233.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici