Iohannis foloseşte pentru prima dată termenul de austeritate, dar spune că există soluţii pentru revigorarea economică/ Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta modalităţi de finanţare a deficitului bugetar, estimat de Comisia Europeană la 9,2% pentru 2020 şi 11,4% pentru 2021.

5195 afișări
Imaginea articolului Iohannis foloseşte pentru prima dată termenul de austeritate, dar spune că există soluţii pentru revigorarea economică/ Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost la Cotroceni

Iohannis: Avem soluţii pentru revigorarea economică ca să ieşim destul de repede din situaţia de criză în care ne găsim acum/ Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la Cotroceni. Deficit bugetar dublu în 2020

„Avem programe, avem soluţii pentru finanţarea deficitului, pentru revigorarea economică şi credem că dacă facem lucrurile aşa cum trebuie, atunci avem şanse bune să îşi revină economia românească şi să ieşim destul de repede din situaţia total neplăcută, din situaţia de criză în care ne găsim acum”, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a mai spus că e nevoie de finanţarea deficitului, pentru a nu se impune măsuri suplimentare de austeritate.

„Ne dorim o finanţare bună pentru deficit pentru a nu fi nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. E nevoie de măsuri coerente care ne permit să încurajăm economia, care este într-o situaţie specială”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri, la Palatul Cotroceni, la o şedinţă privind deciziile de politică economică în contextul epidemiei de COVID-19, cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

 

LIVE TEXT Declaraţiile preşedintelui Iohannis:

- Am participat la o intalnire foarte buna. Am avut o discutie destul de lunga si am reusit nu doar sa atingem temele importante si chiar sa venim cu solutii foarte bune. Am discutat situatia economica, a bugetului.

- Ne-am concetrat pe 2 teme: deficitul bugetar. E clar ca vom avea un deficit mai mare. Si am avut o discutie foarte buna pentru a vedea ce masuri sunt fezabile pentru revigorarea economica. Economia Romaniei nu a fost oprita. Ne dorim cu totii sa avem o finantare buna pentru deficit ca sa nu fie nevoie de masuri suplimentare de austeritate. E nevoie de masuri foarte coerente.

- Am gasit solutii pentru toate. E evident ca aceste solutii pot fi puse in practica daca toate entitatile lucreaza impreuna. Avem solutii pentru revigorarea economica. Credem ca daca facem lucruruile asa cum trebuie atunci avem sanse bune sa isi revina economia romaneasca.

 


Ştirea iniţială 

Preşedinţia a anunţat că şeful statului îl va primi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu la Cotroceni.

Astfel, Iohannis va avea vineri, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind deciziile de politică economică în contextul epidemiei de COVID-19, cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a anunţat joi că deşi cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decât se aştepta, iar veniturile statului sunt mai mari decât anul trecut, deficitul e dublu faţă de anul trecut.

„Am reuşit să plătim toate pensiile şi salariile la timp, în ciuda creşterii cheltuielilor de criză. Am reuşit să ne împrumutăm ieftin. Şi nici nu ne-am atins de buffer. Vom fi prudenţi în continuare.

Chiar dacă am dat ajutoare fără criterii, până acum, în faza a doua, banii vor fi direcţionaţi către domeniile care au nevoie", a afirmat ministrul Finanţelor joi seara la Realitatea Plus.

 

Post-epidemie. Pachet de relansare a economiei, în dezbatere la Palatul Victoria

O întâlnire de lucru, pe tema pachetului de relansare economică, are loc, vineri, la Palatul Victoria.

La şedinţă participă premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan şi miniştrii Finanţelor, Economiei, Muncii, Transporturilor, Dezvoltării, Fondurilor Europene, Agriculturii şi Justiţiei.

Conform programului premierului, discuţiile se vor axa pe relansarea economică.

„Participă vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu”, anunţă Biroul de presă al Guvernului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici