Iohannis îi invită pe americani să investească în IT, sectorul energetic şi industria de aviaţie. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue pentru a valorifica potenţialul economiei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, că are încredere că SUA pot deveni unul dintre primii investitori străini, precizând că domeniul IT, sectorul agricol şi cel energetic, industria aviatică, sau cercetarea prezintă oportunităţi de investiţii pentru partea americană.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Iohannis îi invită pe americani să investească în IT, sectorul energetic şi industria de aviaţie. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue pentru a valorifica potenţialul economiei

Iohannis îi invită pe americani să investească în IT, sectorul energetic şi industria de aviaţie. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue pentru a valorifica potenţialul economiei (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Modernizarea României necesită, deopotrivă, capital străin şi capital românesc. Ne bucură faptul că Statele Unite ale Americii sunt şi vor continua să fie unul dintre cei mai importanţi parteneri. Totodată, suntem convinşi că relaţiile noastre economice pot deveni mult mai consistente, mai ales în virtutea Parteneriatului nostru Strategic. Avem încredere că Statele Unite pot deveni, în perioada următoare, unul dintre primii investitori străini din România", se arată în mesajul preşedintelui la lansarea Raportului de Competitivitate elaborat de Camera de Comerţ Americană în România, mesaj ce a fost prezentat de consilierul prezidenţial pe probleme economice Cosmin Marinescu.

Iohannis mai spune că pentru investitorii americani, domeniul IT&C poate deveni un adevărat "hub" cu impact regional, însă există multe alte sectoare cu un foarte ridicat potenţial investiţional, precum sectorul agricol şi cel energetic, industria aviatică, sau domeniul cercetării şi dezvoltării.

Iohannis a mai transmis că "schimbarea României prin performanţă economică şi competitivitate poate fi cel mai bun proiect de ţară de după tranziţie şi după aderarea europeană", că este nevoie de dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom faţă de stat şi de puterile politice, iar acest lucru va consolida o clasă de mijloc solidă. În context, şeful statului a spus că rolul statului este acela de a proteja, cu adevărat, drepturile de proprietate, libertatea, justeţea şi buna funcţionare a economiei de piaţă.

"Tocmai de aceea lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. Numai prin rezolvarea acestei probleme majore vom putea valorifica potenţialul real al economiei noastre. România a făcut paşi importanţi în această direcţie. Eu, ca preşedinte al României, am un angajament ferm pentru susţinerea luptei anticorupţie", a mai spus preşedintele.

El a invocat şi nevoia de diminuare a birocraţiei: "Rezultatele bune pe plan economic reflectă, cu precădere, eforturile mediului de afaceri. În acelaşi timp, mediul de afaceri se confruntă cu diverse dificultăţi, fiscale, birocratice şi administrative. Din acest punct de vedere, încă există anumite probleme, dacă ne referim, de exemplu, la cozile de la ghişeele administraţiei publice sau birocraţia dăunătoare pentru dezvoltarea afacerilor".

Pe de altă parte, şeful statului a menţionat că România are una dintre cele mai mari creşteri economice. "Economia românească este cu adevărat favorabilă investiţiilor. Avem una dintre cele mai ridicate creşteri economice din regiune, iar majoritatea dezechilibrelor macroeconomice au fost treptat corectate. Nivelul datoriei publice este unul redus, iar România beneficiază de stabilitate monetară şi de un sistem bancar solid. La acestea se adaugă un capital uman înalt calificat şi o piaţă a muncii flexibilă. (...) Avem convingerea că investitorii americani vor aprecia oportunităţile şi avantajele competitive ale economiei României. În timp, aceste investiţii vor aduce acea schimbare aşteptată a climatului economic, adică o economie deschisă, în spirit capitalist, în care cei mai buni să câştige şi toţi să-şi sporească bunăstarea cât mai mult" se mai arată în mesajul preşedintelui.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image