Iohannis, parlamentarilor: Dacă vrem cu adevărat o educaţie de calitate, va trebui să lucrăm împreună

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, în Parlament, despre decizia sa de a iniţia "o largă consultare publică despre viitorul educaţiei în România", opinând că, în aproximativ doi ani, poate rezulta "o viziune coerentă", el cerându-le parlamentarilor să-i fie "parteneri în acest proiect".

136 afișări
Imaginea articolului Iohannis, parlamentarilor: Dacă vrem cu adevărat o educaţie de calitate, va trebui să lucrăm împreună

Iohannis, parlamentarilor: Dacă vrem cu adevărat o educaţie de calitate, va trebui să lucrăm împreună

În mesajul adresat Parlamentului, preşedintele a arătat că doreşte să readucă în discuţie tema educaţiei, amintind că a exprimat zilele trecute, în contextul începerii unui nou an şcolar, "hotărârea de a iniţia o largă consultare publică despre viitorul educaţiei în România, despre cum vrem să arate şi să funcţioneze sistemul de învăţământ".

"Experimentele de până acum ne-au arătat că nici modificările de legislaţie, în mare parte conjuncturale, nici înţelegerile pe hârtie între actorii politici, neurmate de acţiuni, nici măsurile luate cu gândul la următoarea campanie electorală nu pot conduce la transformarea profundă a educaţiei în România. Aceasta nu poate să vină exclusiv din afara sistemului, aşa cum nu poate să fie generată doar din interiorul sistemului. Nu poate desconsidera realităţile sociale şi provocările secolului XXI, nu poate ignora experienţa şi nevoile profesorilor, nici aşteptările elevilor sau ale părinţilor. Dar nu se poate înfăptui nici în absenţa voinţei politice, nici fără deciziile actorilor instituţionali, nici fără implicarea autorităţilor locale. Cu alte cuvinte, o transformare de sistem ne implică pe toţi", a subliniat şeful statului.

Iohannis a arătat că "toate schimbările, aşa cum au fost făcute, nu au rezolvat problemele de fond, ci, dimpotrivă, nu o dată au creat noi probleme".

"Dacă vrem cu adevărat o educaţie de calitate, care încurajează performanţa şi respectă valoarea, va trebui să procedăm altfel decât în trecut şi să lucrăm împreună", a continuat preşedintele.

El a menţionat că, de aceea, în virtutea atribuţiilor sale constituţionale, de mediator între stat şi societate, a asumat tema educaţiei şi demarează această largă consultare, care să implice cadre didactice, universităţi, sindicate, asociaţii ale elevilor, studenţilor şi părinţilor, specialişti, autorităţi şi instituţii publice, partidele politice.

"Într-un termen de aproximativ doi ani, în urma acestui demers, se poate găsi un numitor comun, poate rezulta o viziune coerentă şi o legislaţie cadru în acord cu aceasta, care să rămână aceeaşi dincolo de schimbările politice şi în interiorul căreia să fie luate decizii de politici sau măsuri punctuale, indiferent cine se află la putere. Vă cer deopotrivă, ca membri ai Parlamentului României, să îmi fiţi parteneri în acest proiect, care nu este unul personal, nici pentru prezent, ci unul pentru generaţiile viitoare", le-a spus preşedintele senatorilor şi deputaţilor.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, preşedintele Iohannis a spus că aproximativ 4.000 de şcoli, adică una din cinci clădiri, nu au autorizaţie sanitară la început de an şcolar, iar acest lucru este o "ruşine naţională", el lansând o "provocare" Guvernului de a avea un plan pentru modernizarea unităţilor de învăţământ.

Preşedintele a precizat că propune o "largă consultare publică", de minimum doi ani, tuturor factorilor interesanţi şi factorilor de decizie cu privire la reformarea amplă a sistemului de învăţământ românesc, având în vedere că situaţia este "de-a dreptul tragică".

Klaus Iohannis a arătat că învăţământul românesc se confruntă cu foarte multe probleme, de la logistică, până la lipsa manualelor şcolare, decalajele dintre mediul urban şi cel rural şi integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii. Toate acestea, spune preşedintele, fac ca situaţia să devină "de-a dreptul tragică" în învăţământ.

"Iată că toate acestea ne duc cu siguranţă la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot făcut. Reforme s-au făcut în fiecare an aproape şi problemele au rămas, în mare, aceleaşi. Din acest motiv, eu astăzi vreau să propun un alt demers. Astăzi, propun să începem printr-o largă consultare publică o nouă reformă în învăţământ", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că invită la această consultare pe toţi cei interesaţi şi implicaţi în domeniul educaţiei, de la societatea civilă şi sindcate, la asociaţiile profesionale, instituţiile centrale şi judeţene la reprezantanţi ai universităţilor, precum şi "pe toţi cei care au informaţii, care au o gândire despre cum trebuie să arate şcoala românească".

"Sper că prin această largă consultare publică, care cred că va dura cel puţin 2 ani, să reuşim împreună să creăm bazele unei adevărate reforme a învăţământului românesc, care aduce învăţământul românesc în secolul XXI, care transformă profund şcoala românească, în aşa fel încât elevul când termină şcoala să fie dorit la locul de muncă, să fie performant, să fie foarte bine integrat", a spus Iohannis, în conferinţa de presă de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici