Ion Cristoiu: Şeful STS nu demisionează pentru că îl are la mână pe Iohannis

Analistul politic Ion Cristoiu acuză deprofesionalizarea instituţiilor de forţă scoasă la iveală de cazul Alexandra, punerea în scenă a unui nou moment Colectiv, precum şi complicitatea preşedintelui Iohannis cu STS.

20172 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Şeful STS nu demisionează pentru că îl are la mână pe Iohannis

Ion Cristoiu: Şeful STS nu demisionează pentru că îl are la mână pe Iohannis

Ion Cristoiu a declarat duminică pentru MEDIAFAX că recunoaşterea faptelor de către Gheorghe Dincă, nu este rezultatul presiunii anchetatorilor, care, în opinia sa, nu au niciun merit.

“Nu mi se pare o victorie a anchetatorilor, e un amator care a omorât două fete din motive sexuale, era inevitabil să nu lase urme şi desigur pus în faţa unor dovezi a trebuit să recunoască faptele. Deci din acest punct de vedere nu văd nicio victorie nici a procuraturii, nici a poliţiei. Nu avem de-a face cu o mafie care ştie să şi lucreze. Şi ne întoarcem la întrebarea dacă cel puţin moartea celei de-a doua fete putea fi evitată”, a afirmat analistul politic.

În opinia sa, nu există un vis legislativ care ar fi împiedicat forţele de ordine să intervină, ci cazul Alexandra este folosit de forţe obscure, cu nostalgia dictaturii, pentru a limita drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

“Nu există niciun vid legislativ. Din nenorocire, ca în toată perioada postdecembristă, o tragedie e folosită de forţe mai mult sau mai puţin obscure, nici măcar politice, pentru a-şi rezolva interesele. Am remarcat că SRI prin divizia de presă rămâne în continuare nostalgic al perioadei când era dictatorul dicta în România, ceea ce înseamnă că tot ce a făcut până acum Eduard Hellvig în materie de aşa-zisă democraţie şi transparentizare a fost o comedie şi acum când s-a ivit prilejul, agenţii sub acoperire din presă şi din politică, în frunte cu Rareş Bogdan s-au năpustit să reabiliteze încălcarea gravă a Constituţiei de către SRI de pe vremea binomului SRI- DNA.

Este o imensă prostie şi sper că oamenii normali din această ţară nu vor muşca din diversiunea pusă la cale de SRI şi de celelalte instituţii de forţă deoarece profesionalismul anchetatorilor, al poliţiei, al parchetului se rezolvă tocmai în condiţii respectării depline a drepturilor omului. A pleda acum pentru o înăsprire a dictaturii printr-o neglijare a drepturilor omului înseamnă a ne întoarce la mentalitate dictatorială, o mentalitate care pune pe seama libetăţilor, a democraţiei o serie de crime sau încălcări ale legii”, a punctat analistul politic.

Ion Cristoiu condamnă folosirea acestui caz ca o pledoarie pentru a permite SRI şi altor instituţii de forţă să limiteze drepturile omului.

“Deci încă o dată profesionalismul în astfel ce cazuri se verifică tocmai în condiţiile, cum se întâmplă şi în occident, şi în America, în condiţiile respectării riguroase a drepturilor omului. Repet a folosi în chip mizer acest caz pentru a pleda pentru o încălcare a drepturilor omului de către SRI, ce către procuratură şi de către alte instituţii de forţă mie mi se pare un lucru foarte primejdios şi e regretabil că presa independentă nu a luat atitudine faţă de această tresărire a ofiţerilor sub acoperire din politica şi din presă care la comanda SRI actual s-au năpustit să ceară o limitare a drepturilor omului, o întoarcere la vremurile de dictatură”, a avertizat analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că în cazul Alexandra avem de-a face cu o deprofesionalizare a instituţiilor implicate, care arată că acestea nu fac faţă luptei cu adevărata crimă organizată, acţiunile de până acum nefiind altceva decât spectacole mediatice.

„Eu am scris un text mai elaborat decât cel oral pentru cristoiublog.ro de la noapte şi în care atrag atenţia asupra singurului text lucid din lumea politică şi anume textul fostului premier Adrian Năstase despre criminalitate şi corupţie. Eu împărtăşesc punctul de vedere al fostului premier că timp de 14 ani instituţiile poliţie, procuratură, SRI, s-au jucat de-a lupta împotriva corupţiei. S-au concentrat toate pe acest spectacol, că de fapt ei nici nu au luptat împotriva corupţiei cu seriozitate, cu profesionalism, şi cum la noi corupţii sunt, iertaţi-mi expresia, nişte căcăcioşi, faţă de alte genuri de corupţi, aberează şi la mijloace de luptă, sigur că totul a fost foarte uşor să înhaţi, să arestezi, nici măcar să descoperi.

Ori asta a dus la o deprofesionalizare, la o pătrundere în sistem, şiu în Parchet, şi la instituţiile de forţă şi la STS, şi la Poliţie a unor oameni din clientela politică, a unor neprofesionişti şi preocupaţi mai degrabă de spectacol mediatic. Între timp însă, aşa cum avertizează Adrian Năstase, în România a pătruns crima organizată, organizată în chip profesionist. Să ne reamintim că am trecut cu vederea uriaşul scandal al tonelor de cocaină găsite pe malul mării, al oamenilor care se urcă la volan drogaţi. Şi această crimă organizată, de fapt adevăraţii infractori şi adevăratele bande, au în faţă insituţii de forţă deprofesionalizate, nepregătite pentru asemenea bătălii pe viaţă şi pe moarte. Pentru că repet, lupta împotriva corupţiei a fost o comedie frumoasă, a adus parale, a adus vedetism mediatic, dar acum, cum a fost acest caz, în care nu e vorba nici de o nouă lege, ci de un minim profesionalism pe care îl vedem în toate filmele americane, cu FBI”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu insistă că şeful STS ar fi trebuit să demisioneze şi susţine că se pregăteşte un nou moment Colectiv, un argument fiind complicitatea şefului statului cu STS.

“Legea permitea orice gest. Nu văd care era problema să i se bată în uşă unui cetăţean, nu era vorba să intri să tragi cu mitraliera în el. Trebuia să baţi la uşă, nu răspundea , băteai în fereastră. Dacă nu era nimic suspect, îţi cereai scuze şi plecai.

Dar în asemenea momente nimeni se supără dacă dai buzna peste el în casă. Dacă Tot ce se întâmplă acum mi se pare o precipitare nebunească, în primul rând o folosire a acestui caz pentru crearea unui nou moment Colectiv.

Aşa se explică şi precipitarea Guvernului de a rezolva, şi mai ales revoltătoarea complicitate a preşedintelui României cu STS, o complicitate explicabilă dacă ne dăm seama la fuga lui Traian Băsescu, de la o televiziune la alta, pentru a apăra STS.

S-a dovedit prin transformarea fostului preşedinte în agent de sprijin al STS-ului, că de fapt este o instituţie care a servit preşedintele. Traian Băsescu este dator STS, mai multe nu pot să spun, ştie el mai multe decât noi, şi acum îi sare în ajutor. În cazul de faţă , şeful de la STS trebuia să demisioneze. Nu ne interesează toate explicaţiile sale publice şi tehnice De ce nu demisionează? Pentru că îl are la mână pe Klaus Iohannis, aşa cum l-a avut la mână şi pe Traian Băsescu cu rezolvarea unor chestiuni ilegale ca instituţie de forţă”, a conchis Ion Cristoiu.

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, şi-a recunoscut, duminică ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât şi al Luizei.

Taguri:
cristoiu,
sts,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici