Marko: Nu vom permite exilarea limbii maghiare din viaţa publică

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, luni, în faţa a peste 2.000 de persoane care au participat la manifestările organizate la Târgu Mureş de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii nu vor permite, "oricui ar încerca", din nou, "exilarea" limbii maghiare din viaţa publică.

20 afișări
Imaginea articolului Marko: Nu vom permite exilarea limbii maghiare din viaţa publică

Marko: Nu vom permite exilarea limbii maghiare din viaţa publică (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

La manifestările organizate de UDMR la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş au participat, alături de vicepremierul Marko Bela, ambasadorul Ungariei în România, Oszkar Fuzes, prefectul de Mureş, Marius Paşcan, şi autorităţi locale.

În discursul său, Marko Bela le-a spus celor aproximativ 2.000 de participanţi că mândria naţională este bună, iar cel care este mândru de trecutul său istoric "nu se ocupă de contestarea meritelor sau a trecutului altor naţiuni".

"Desigur că e bine şi să fii francez, german, italian sau român. Nu contest acest lucru, dar noi suntem maghiari, noi ştim doar că e un sentiment înălţător să fim maghiari, mai ales acum, prin preajma lui 15 martie, când ne gândim la nemărginita dragoste de libertate a unui Kossuth Lajos sau Petofi Sandor. Ei au vrut, în această parte a Europei, o libertate atât de largă, de nemărginită, încât din ea aveau parte din belşug toate naţiunile şi dacă visul lor s-ar fi realizat, nimeni nu ar fi dus lipsă de libertate pe aceste meleaguri. N-au izbutit atunci. Dar suntem mândri de ei, fiindcă au arătat lumii, împreună, solidar, eul cel mai frumos, mai bun al naţiunii maghiare", a declarat Marko Bela.

Acesta a adăugat că lupta pentru libertate a maghiarilor din Târgu Mureş a culminat în ziua de 20 martie 1990 (când a avut loc conflictul interetnic dintre români şi maghiari - n.r.), când maghiarii au ieşit pentru a-şi apăra drepturile.

"Dacă atunci maghiarii din Târgu Mureş şi din împrejurimi, de la Ernei până la Sovata, rămâneau acasă, dacă ţiganii, romii, cum îi numim azi, nu ni s-ar fi alăturat, azi am fi o comunitate învinsă, umilită. Aşa însă suntem şi azi aici, suntem maghiari, ne-am dobândit numeroase drepturi şi ceea ce n-am reuşit încă,vom dobândi de acum înainte. Azi trebuie să ne amintim şi de această luptă pentru libertate", a afirmat Marko.

El a spus că le adresează mulţumiri maghiarilor, romilor, dar şi acelor români care, în pofida tuturor presiunilor naţionaliste, au înţeles revendicările lor.

"Mulţumim victimelor, morţilor, răniţilor luptei pentru libertate de acum douăzeci de ani. Mulţumim lui Suto Andras, care azi nu mai este printre noi, mulţumim tuturor celorlalţi. A fost o bătălie paşnică din partea noastră şi ar fi rămas paşnică până la capăt dacă profitorii vechiului regim nu i-ar fi instigat împotriva noastră pe românii de la sate, induşi în eroare şi înarmaţi cu bâte, care nu ştiau că libertatea lor nu va fi mai puţină dacă şi maghiarii îşi pot folosi liber limba maternă", a spus el.

Marko Bela a subliniat că s-au făcut mari progrese în acest domeniu, faţă de situaţia din urmă cu 20 de ani, când apariţia unei singure inscripţii în limba maghiară, la Târgu Mureş, în martie 1990, a dus la adunarea a câteva mii de români în cartierul Tudor, care doreau să pedepsească maghiarii.

"Din ce hău al urii, al neştiinţei, al asupririi am venit, dacă acest singur cuvânt maghiar a putut să creeze o stare de război civil", a spus el.

Preşedintele UDMR a mai declarat că, dacă atunci o singură inscripţie în limba maghiară a stârnit o asemenea reacţie, în prezent este atacat pentru că în calitatea sa de vicepemier a trimis invitaţii cu antetul oficial al Guvernului din Bucureşti unor maghiari, în limba maghiară.

"Ţin să liniştesc toată lumea că şi în viitor voi scrie în limba maghiară celor care mi se adresează în limba maghiară. Am dobândit, deja, acest drept în această ţară, oricine orice ar spune. Să fim mândri şi de acest lucru. Pe noi ne călăuzeşte spiritul lui Petofi Sandor, care a dorit libertate universală, a luptat împotriva oricărei tiranii şi a respectat în mod egal libertatea tuturor popoarelor. Şi noi îi respectăm pe cei cu care convieţuim, ne aliem cu ei în interesul unei cauze bune, guvernăm împreună când e nevoie de noi, punem în mişcare profesionalismul şi capacitatea noastră în interesul ţării, al judeţului, al oraşului, al frumosului nostru pământ natal, Transilvania, dar nu vom permite oricui ar încerca, din nou, să exileze limba maghiară din viaţa publică", a afirmat Marko Bela.

Vicepremierul a continuat spunând că drepturile deţinute nu sunt "tocmai de ajuns" şi că trebuie obţinute lărgirea utilizării limbii maghiare, extinderea sistemului învăţământului maghiar, precum şi crearea diferitelor forme de autonomie.

Manifestările UDMR de la Târgu Mureş au marcat atât sărbătorirea revoluţiei paşoptiste din Ungaria şi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cât şi conflictul interetnic dintre români şi maghiari din martie 1990 de la Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici