Ministrul Afacerilor Externe: Din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la NATO va aduce o valoare adăugată

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, spune că, din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică ”va aduce o valoare adăugată” atât pentru securitatea euro-atlantică, cât şi pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest.

190 afișări
Imaginea articolului Ministrul Afacerilor Externe: Din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la NATO va aduce o valoare adăugată

Ministrul Afacerilor Externe: Din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la NATO va aduce o valoare adăugată (Imagine: Bogdan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că în reuniunea specială care a avut loc miercuri la Bruxelles şi în care miniştrii de externe din statele membre NATO au adoptat declaraţia privind politica "uşilor deschise", adresând Muntenegrului invitaţia de aderare la Alianţă, s-a luat notă şi de progresele înregistrate de celelalte trei state - Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Macedonia - în procesul de pregătire pentru aderare, acestea fiind încurajate să continue eforturile în această direcţie.

”Declaraţia precizează că o nouă evaluare a evoluţiilor înregistrate de cele trei ţări va fi realizată înainte de summitul NATO de la Varşovia”, menţionează MAE.

Ulterior, la Bruxelles a avut loc şi o reuniune distinctă NATO-Muntenegru.

”Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Externe Lazăr Comănescu l-a felicitat pe omologul muntenegrean, Igor Lukšić şi pe ministrul Apărării, Milica Pejanović Đurišić, pentru succesul înregistrat şi a evocat sprijinul constant oferit de România pentru aderarea la NATO. Ministrul român a afirmat că obţinerea invitaţiei de aderare reprezintă o recunoaştere a progreselor realizate în adoptarea şi implementarea agendei de reforme interne. Şeful diplomaţiei române a subliniat că, din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică va aduce o valoare adăugată atât pentru securitatea euro-atlantică, cât şi pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest”, mai arată sursa citată.

Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au decis să invite Muntenegrul să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat miercuri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Invitaţia adresată de NATO Muntenegrului pentru a adera la Alianţa militară este un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali, a apreciat vicepremierul muntenegrean Igor Luksici.

"Aceasta este o zi mare pentru ţara mea, cred ca una binemeritată", le-a spus el miniştrilor de Externe din statele NATO, după ce au luat această decizie. "Invitaţia pentru Muntenegru este de asemenea o veste bună pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii" regiunii, a apreciat el.

Luksici a promis că ţara sa va continua implementarea reformelor, de exemplu prin lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea sectorului apărării.

Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici