Video Ordonanţa militară numărul 7. Se instituie CARANTINĂ în Ţăndărei. Este strict interzisă intrarea şi ieşirea din localitate/ Zboruri către opt ţări, blocate

Ministrul Ion Marcel Vela a anunţat sâmbătă că a fost emisă Ordonanţa militară numărul 7 prin care se instituie carantină totală în localitatea Ţăndărei şi se anulează mai multe zboruri comerciale. In Ialomiţa, din totalul cazurilor confirmate pozitiv de 48 de persoane, 31 sunt din Ţăndărei. Iar din totalul de 8 pacienţi decedaţi, 7 sunt din Ţăndărei.

33747 afișări

Potrivit lui Vela, ordonanţa militară este justificată de faptul că măsurile de carantină au fost încălcate sistematic de locuitorii oraşului, în ciuda faptului că în zonă au fost suplimentate forţele de ordine.

Declaraţii LIVETEXT ale ministrului Marcel Vela:

- Romania traverseaza una din cele mai dificile perioade. Protejarea cetatenilor nostril e o prioritate care concentreaza eforturile tuturor. Distantarea sociala e unica solutie in acest moment. Stiu ca e extrem de greu. In aceasta luna are loc una din cele mai importante sărbători ale crestinatatii. Vom petrece intr-un mod atipic.

- E greu. Va rugam sa respectati indicatiile si sa intelegeti ca acesta perioada va trece cu bine doar daca respectam regulile. Haideti sa luptam cu totii cu acest virus. Scopul nostru comun e sa castigam razboiul cu acest virus perfid.

- Am semnat astazi o noua ordonanta militara 

- Inainte de a va spune ce prevede ordonanta vreau sa va mai spun cateva lucruri. Trebuie sa adaptam masurile pentru a ne asigura ca diminuam la minim orice risc.

- Din pacate un alt factor care ne determina este sa introducem o noua ordonanta este comportamentul unor oameni. Vreau sa le comunic. Legea e pentru toti si toti trebuie sa o respectam

- In Ialomita din totalul cazurilor confirmate pozitiv de 48 de persoane, 31 sunt din Tandarei. Iar din totalul de 8 pacienti decedati 7 sunt din Tandarei.

- Îndemn la respectarea legilor in vigoare, avem deja un arestat ce nu s-a supus carantinei. Avem primul cetatean care a fost arestat pentru ca nu a respecat regulile, din Vaslui

Am stabilit in Ordonanţa nr 7:

Se instituie carantina pentru Tandarei. Vom permite intrarea si iesirea doar pentru transportul de marfa, pentru aprovizionarea populatiei. Vreau sa anunt cetatenii din Tandarei ca masurile de verificare se realizeaza de catre personalul structurilor ministerului afacerilor interne. Vom aplica legea

Consiliul judetean Ialomita va lua masuri pentru functionarea asistentei sociale. Este strict interzisă intrarea si iesirea din Ţăndarei.

Oprirea zborurilor 

Avand in vedere ca multe tari au intrat in zona rosie, am dispus oprirea zborurilor catre aceste tari in si din aceste tari, pentru o perioada de 14 zile, incepand de maine, ora 23.00.

Avand in vedere ca multe tari au intrat in zona rosie am decis sa suspendam toate zborurile efectuate de operatori economici spre AUSTRIA, BELGIA, SUA, MAREA BRITANIE, OLANDA, TURCIA, IRAN, IRLANDA pentru o perioada de 14 zile incepand de data de maine. Aceasta măsura nu se aplica operatorilor de transport marfa, zboruri umanitare.

Aceste restrictii se aplica doar zborurilor comerciale. Ne-am gandit si am restrictionat ca aceste zboruri nu se refera la zborurile medicale

O alta prevedere se referă la prelungirea blocării transportului catre Italia, Austria, Olanda si Turcia si din aceste tari catre Romania

Avem si o veste buna. Am primit o solicitare pentru un transport si am introdus in oug o masura privin zborurile efectuate de operatori pentru transpotul lucratorilor sezonieri din Romania spre alte state. Cu avizul autoritatilor competente. Aceste zboruri nu se refera la domeniul sanitar si a muncii din zonei asistentei sociale

Pentru ca transportatorii sunt importanti, am stabilit pentru conducatorii de masini cu masa mai mare de 4,5 ce nu prezinta simptome, o declaratie in care isi asuma cazarea, dar nu in familie. Ei nu trebuie sa nu aiba la intrare in tara simptome de infectare cu coronavirus

Am luat o decizie care ajuta traficul international si limiteaza aglomeratiei de la punctele de frontiea. Conducatorii camioanelor de transport marfa care tranziteaza Romania nu vor mai completa declaratiile epidemilogice daca utlizeaza coridoarele de tranzit. Este interzisa abaterea de la aceste coridoare

De la intrarea in tara condătorul auto strain este obligat sa puna in parbriz un colant care va indentifica acest tip de transport si sa aibe un formular de tranzit

Pentru a ajuta medicii asistenti si familiile lor am stabilit ca ministrele vor asigura spatii hoteliere personalului sanitar. Vreau sa multumesc unui cetatean din Raduti care a pus la dispozitie un hotel cu 90 de camere

La solicitarea domnului Costel Alexe am introdus in ordonanta un articol pentru a preveni infractiunile silvice in aceasta perioada

Ordonanta militara nr 7 va fi publicata in Monitorul Oficial.

Declaraţia secretarului de stat, Bogdan Despescu

In ultimele 24 h au fost verificate aproape 15000 de persoane. S-a actionat pt verificarea persoanelor care sunt autoizolate si in carantina. Verificare restrictiilor de circulatie a reprezentat o activitate importanta pentru noi. Au fost intocmite 400 de dosare penale celor care au zadarnicit ordinele impuse.

Prin Nădlac 2 intra si ies doar tiruri si camioane cu marfa. Pe la Nădlac 2 trec doar operatori economici. Transportatorii sunt foarte important pentru noi si le asiguram un flux de transport.

Avem 30.000 de cadre si ajutor de la 1000 de cadre militare/ Colegii mei sunt sprijiniti de peste 4000 de politisti locali/ Peste 30.000 de angajati ai MAI actioneaza zilnic

Avem si situatii care au necesitat o atentie deosebita, un exemplu fiind Suceava. In Tandarei si Barbulesti oameni nu au inteles ca este nevoie sa respecte restrictiile, acolo am actionat cu politisti trimisi din Bucuresti.

- Structurile MAI au organizat masuri de siguranta a orasului Suceava.

- In judetul Ialomita oamenii nu au inteles ca e nevoie sa respecte restrictiile impuse. Am actionat cu forte marite. La Tandarei si Barbulescu am aplicat 170 de sactiuni conventionale.

-Aceste masuri nu sunt luate pentru ca asa ne dorim noi. Sunt luate pentru ca asa sunt necesare. Cetatenii trebuie sa respecte masurile luate de autoritati.

Declaraţia lui Raed Arafat

- La Arad si Timisoara au fost trimisi medici specialisti in epidemiologie, au fost detasati la prefecturi pentru a ajuta la problemele cu care se consulta spitalele locale.

- Au fost trimise 2 echipe la Arad si Hunedoara constituite de la Institulul de Sanatate Publica. Misiunea pe care o au colegii e sa vina in sprijinul colegilor ca sa impuna anumite solutii pentru probleme cu care se confrunta. Aceste echipe vor fi trimise si in alte zone daca va fi nevoie. Trebuie sa rezolvam problemele din mers.

- In ultimile 24 de ore au distribuit 100.000 de masti in tara. Astazi de la Unifarm incepe distributia de alte masti. In total vor fi distribuite 300,000 de măşti ffp2/ In total vor fi distribuite aproape de 300.000 de masti FPP 2.

- O aeronava militara din Ungaria va aduce 100.000 combinezoane si urmeaza si ele sa fie distribuite. Mai multe echipamente sanitare sunt pe drum.

-In ceea ce priveste ventilatoarele, distribuitorii nostrii nu isi onoreaza comenzile din diferite motive. Am explicat de mai multe ori cum e cu achizitia ventilatoarelor. Noi avem contractate 200 de ventilatoare pentru spitalele din Romania, dar data de sosire e incerta. Am luat unele masuri pentru a creste numarul ventilatoarelor imediat.
Am mutat 100 de vantilatoare de pe salvari la unitatile spitalicesti

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici