PLUS solicită CCR să urgenteze pronunţarea pe sesizarea Avocatului Poporului privind Codul administrativ

PLUS a depus, marţi, la Curtea Constituţională, o solicitare de urgentare a pronunţării CCR cu privire la constituţionalitatea Codului administrativ, pentru a putea evita intrarea în vigoare a prevederilor referitoare la pensiile speciale, transmite partidul într-un comunicat de presă.

212 afișări
Imaginea articolului PLUS solicită CCR să urgenteze pronunţarea pe sesizarea Avocatului Poporului privind Codul administrativ

PLUS solicită CCR să urgenteze pronunţarea pe sesizarea Avocatului Poporului privind Codul administrativ

„1 ianuarie 2020 este termenul de intrare în vigoare a Codului Administrativ, o lege-mamut de care toate guvernările din ultimii ani s-au ferit, înţelegând impactul negativ major pe care îl va avea asupra administraţiei publice din România. Ultimul guvern PSD a adoptat, însă, prin ordonanţă de urgenţă Codul Administrativ în momentul în care a simţit că rămâne fără majoritate parlamentară, având grijă să asigure un set de privilegii pentru reprezentanţii săi în administraţia locală. Printre acestea, pensiile speciale pentru primari”, a afirmat Andrei Lupu, membru al Biroului Naţional PLUS, potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

PLUS precizează că CCR a stabilit ca sesizarea depusă de Avocatul Poporului pe Codul administrativ să fie dezbătută pe 21 ianuarie.

„Deşi Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională încă din august 2019 cu privire la neconstituţionalitatea Codului Administrativ, instanţa constituţională a amânat în mod constant pronunţarea în cauză. CCR a stabilit pentru 21 ianuarie primul termen pentru dezbaterea sesizării formulate de Avocatul Poporului împotriva Codului Administrativ adoptat prin ordonanţă de urgenţă de fostul Guvern Dăncilă. Din păcate, o astfel de pronunţare întârziată va permite intrarea în vigoare a Codului Administrativ la 1 ianuarie 2020 şi, implicit, naşterea dreptului primarilor de a primi pensii speciale. Un astfel de drept, aşa cum a stabilit chiar Curtea Constituţională, nu va putea fi afectat prin legislaţie ulterioară. Altfel spus, statul român va fi condamnat să plătească pensii speciale primarilor pentru totdeauna”, transmite PLUS.

Partidul condus de Dacian Cioloş solicită Guevrnului, totodată, să adopte OUG pentrru amânarea intrării în vigoare a noului Cod administrativ.

„Există însă două soluţii. Prima este adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie amânată intrarea în vigoare a Codului Administrativ. Cea de-a doua priveşte urgentarea soluţionării cauzei de către Curtea Constituţională, astfel încât Codul Administrativ să nu intre în vigoare înainte ca instanţa constituţională să stabilească, între altele, dacă privilegii ireversibile precum aceste pensii speciale respectă sau nu Constituţia. Prin urmare, facem un apel public către Guvernul PNL, prin care îi solicităm să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea intrării în vigoare a Codului Administrativ. Chiar dacă însuşi PNL are numeroşi reprezentanţi în administraţia publică locală, trebuie să înţeleagă că interesul României şi echilibrul bugetar sunt dincolo de interesul primarilor de a primi o pensie mai mare. O astfel de amânare are drept principal obiectiv evitarea intrării în vigoare a unei legi atât de importante, dar care ar încălca dispoziţiile Constituţiei”, a subliniat Lupu.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat în luna august Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pe Codul Administrativ.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
plus,
cod,
administrativ

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici