Preda: Ponta a făcut o manevră împotriva României încercând să o apropie de Ungaria

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că nu există nicio legătură între situaţia Ungariei şi cea a României, el apreciind că liderul PSD Victor Ponta a făcut o manevră împotriva propriei ţări încercând să apropie România de Ungaria.

Urmărește
494 afișări
Imaginea articolului Preda: Ponta a făcut o manevră împotriva României încercând să o apropie de Ungaria

Cristian Preda (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax foto)

"Victor Ponta a făcut un gest de mare nedreptate faţă de propria ţară când spune că ce se întâmplă în Ungaria se întâmplă şi la noi. Unde e majoritatea de două treimi pe care Ponta o vede? Ponta comite o gravă greşeală politică", a spus Preda.

El a spus că Ponta a mai încercat anul trecut să introducă, pe problematica Schengen, o suspiciune legată de România, însă nu a reuşit.

"Încercarea de a apropia România de Ungaria e o nefericită manevră îndreptată de fapt de Ponta, poate fără să ştie, împotriva ţării", a spus Preda.

Europarlamentarul PDL a spus că în Parlamentul European nu există, deocamdată, nicio dezbatere legată de România.

"Săptămâna asta a avut loc dezbaterea despre Ungaria pentru că a existat o procedură declanşată de Comisia Europeană, referitoare la cele trei puncte. La cererea premierului maghiar, el a fost invitat în plen. Profitând de asta, Ponta şi socialişti din PSD şi cei bulgari au încercat să lipească în dezbaterea despre Ungaria şi cazul României, ca să le apropie. Nu există niciun fel de dezbatere deocamdată referitoare la România. Ei speră să aibă una distinctă referitoare la România, speră ca rezoluţia referitoare la Ungaria să cuprindă şi România", a spus Preda.

Preda a explicat că Ungaria este ţinta unor critici severe legate de existenţa unor acte legislative care au dus la suspiciuni ale Comisiei Europene referitoare la independenţa Băncii centrale, la independenţa datelor şi la independenţa Justiţie, fapt care a condus la deschiderea unei proceduri de infrigement care să oblige Ungria să răspundă la critici precise.

Europarlamentarul PDL a subliniat că aceste trei motive nu au legătură cu motivele pe care PSD le prezintă pentru a apropia cazul Ungariei de cel al României.

El a spus că Ungaria este criticată în presa internaţională în legătură cu majoritatea pe care premierul Viktor Orban o are la Budapesta, de două treimi, reproşându-i-se că exercită ceea ce se numeşte "tirania majorităţii", şi a precizat că acest fapt nu are legătură cu situaţia de la Bucureşti, unde actuala majoritate trece legile cu 50% plus unu.

Comisia Europeană a anunţat marţi lansarea procedurilor de sancţionare împotriva Ungariei din cauza încălcărilor dreptului comunitar în cazul reformelor privind banca centrală, judecătorii şi autoritatea ungară pentru protecţia datelor. Guvernul ungar este acuzat de critici că încearcă să îşi întărească controlul politic asupra instituţiilor statului.

Primul ministru Viktor Orban a acordat miercuri explicaţii în Parlamentul European cu privire la situaţia din Ungaria după ce Comisia Europeană a început procedurile de sancţionare pentru încălcarea dreptului comunitar prin reformele controversate.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, europarlamentarul Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că grupurile S&D şi ALDE din Parlamentul European vor propune discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE, care însă să nu recomande sancţiuni.

Eurodeputatul a afirmat că parlamentarii socialişti şi liberali din Parlamentul European au început deja procedurile pentru ca PE să ia în discuţie situaţia politică din România.

Europarlamentarii PSD şi PNL au acuzat actuala putere de la Bucureşti de încălcarea normelor democratice, argumentând cu repetatele angajări ale răspunderii Guvernului, amânarea alegerilor locale şi comasarea cu cele parlamentare.

Parlamentul European va discuta propunerea ALDE la sfârşitul acestei luni, urmând să organizeze eventuale audieri şi dezbateri la care să fie invitaţi nu doar politicieni, ci şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Plumb a precizat că PSD nu îşi doreşte ca o eventuală Rezoluţie a PE în cazul României să propună şi sancţiuni.

Ea a invocat prevederile articolului 7 din Tratatul constituţional, care precizează că abaterile de la standardele democratice într-un stat membru pot duce nu doar la tăieri de fonduri europene sau declanşarea procedurilor de infrigement, ci şi la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

La începutul acestei săptămâni, liderul PSD Victor Ponta s-a aflat la Strasbourg.

Preşedintele PSD le-a spus, luni, la Strasbourg, liderilor grupurilor S&D şi ALDE din PE că protestele de stradă din România au fost cauzate inclusiv de amânarea alegerilor locale din 2012 şi comasarea cu parlamentarele.

Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.

Preşedintele PSD le-a spus liderilor PE că România a fost "victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică, a mecanismelor democratice" în ultimii doi ani.

Ponta a afirmat că în ultimele zile zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe din România împotriva actualei puteri şi a preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul a anunţat o posibilă asumare a răspunderii în Parlament pentru Legea sănătăţii.

PSD doreşte să determine grupurile social-democrat şi liberal-democrat din Parlamentul European să solicite adoptarea unei rezoluţii în legătură cu "derapajul democratic" din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image