Proiectul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc: incompetenţă sau blat?

  • Oamenii politici, românii şi preşedintele au fost uimiţi după adoptarea tacită a proiectului privind Ţinutul Secuiesc
  • Proiectul a fost adoptat tacit, după ce s-au scurs deja cele 45 de zile când putea fi dezbătut
5308 afișări
Imaginea articolului Proiectul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc: incompetenţă sau blat?

Proiectul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc: incompetenţă sau blat?

Adoptarea tacită din Camera Deputaţilor a proiectului prin care ungurii primesc Ardealul a căzut ca un trăsnet peste români, peste mulţi oameni politici şi chiar peste Klaus Iohannis, care a spus „că este incredibil ce se întâmplă”.  Nu se aşteptau. Cel puţin aşa spun ei.

Însă cine trebuia să ştie că s-au scurs deja cele 45 de zile timp în care putea fi dezbătut un proiect atât de important? Faptul că la noi sunt proiecte uitate în sertar şi adoptate tacit în prima cameră sesizată nu este o noutate. Însă propunerea legislativă pentru autonomia Ţinutului Secuiesc nu este orice proiect care trebuie să treacă fără dezbateri. Şi chiar dacă parlamentarii uită de el, cineva tot trebuie să se autosesizeze şi să-l supună discuţiilor.

Putem aici să ne îndreptăm atenţia asupra serviciilor secrete. Ei bine, potrivit legislaţiei, Serviciul Român de Informaţii poate transmite date către mai mulţi beneficiari, între care şi preşedinţii Senatului, ai Camerei Deputaţilor, comisiilor permanente pentru apărare şi asigurarea ordinii publice ale celor două camere şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Şeful CSAT este preşedintele Klaus Iohannis. Toate informaţiile sunt comuncate către beneficiari doar cu aprobarea directorului SRI, adică Eduard Hellvig.

Ce face SRI? Rolul Serviciului este acela de a contribui, împreună cu alte instituţii ale statului, la securitatea României. Cum? Prin înlăturarea ameninţărilor care pot pune în pericol legalitatea, echilibrul şi stabilitatea economică, socială şi politică a ţării, precum şi drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor.

Ne uităm chiar pe site-ul SRI şi vedem că are drept atribuţii apărarea valorilor constituţionale.

SRI spune că, pentru a proteja atât statul, cât şi cetăţeanul, culege informaţii despre activităţile care intră în contradicţie cu valorile Constituţiei, evaluează riscurile care decurg din aceste activităţi şi întreprinde măsurile necesare ca acestea să nu devină realitate.

Putem doar presupune că informaţii despre proiectul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc erau şi în vizorul SRI.

Chiar şi aşa, proiectul i-a luat pe toţi prin surprindere. Inclusiv pe Iohannis.

„În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”, a bătut obrazul preşedintele.  

MEDIAFAX a transmis solicitare de informaţii către SRI pentru a ni se comunica dacă deţinea astfel de informaţii şi dacă a anunţat Administraţia Prezidenţială şi parlamentarii cu privire la expirarea termenului de 45 de zile. Până la ora transmiterii ştirii, nu am primit răspuns.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici