Raluca Prună, fostul ministru al Justiţiei: Cer public demisia lui Tudorel Toader. A minţit o naţiune întreagă

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, cere public demisia actualului ministru Tudorel Toader şi precizează că acesta a minţit „o naţiune întreagă” în privinţa procedurii de numire a lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general, în 2016, despre care a spus că a fost nelegală.

4750 afișări
Imaginea articolului Raluca Prună, fostul ministru al Justiţiei: Cer public demisia lui Tudorel Toader. A minţit o naţiune întreagă

Raluca Prună, fostul ministru al Justiţiei: Cer public demisia lui Tudorel Toader

„Cer public demisia ministrului Tudorel Toader. Parchetul General a publicat scrisoarea trimisă pe 17 februarie 2016 de ministrul justiţiei către Parchete, pentru declanşarea procedurii de selecţie a procurorului general. E clar în scrisoare ce trebuia să cuprindă dosarul de candidat trimis la MJ: CV şi scrisoare de intenţie. Toader a spus că din dosar lipsea calificativul la ultima evaluare şi că există o ordonanţa de clasare. Şi a afirmat că pentru aceste motive procedura ar fi fost nelegală. Am aşteptat 10 zile, l-am invitat public pe Ministrul Toader să îşi clarifice acuzaţiile. A tăcut. Scrisoarea care clarifica se află la Ministerul Justiţiei în tot acest timp. Toader a preferat să o ignore şi să mintă o naţiune întreagă. Invit acum, că am clarificat procedura de numire, să revenim la identificarea temeiului legal al revocării procurorului general. Nu contează numele, nici persoana. Contează instituţiile”, a scris Raluca Prună, pe Facebook.

Precizările vin după ce Parchetul General a publicat, pe site-ul instituţiei, documentele care arată criteriile, condiţiile şi documentele pe care Ministerul Justiţiei le-a solicitat lui Augustin Lazăr, în aprilie 2016, când a candidat pentru funcţia de procuror general, pentru a demonstra că procedura a fost legală.

„Urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media, arătăm care au fost ,,Criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - procedură legală şi transparentă”, se arată pe site-ul Parchetului General.

Între documentele prezentate se numără adresa formulată de ministrul Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună, şi lista criteriilor şi calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.

În adresa transmisă de Prună se arată că un candidat trebuie să aibă un dosar care să conţină CV, o scrisoare de intenţie.

Precizările vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că procurorul general ar fi trebuie să răspundă dacă acuzaţiile la adresa sa sunt sau nu adevărate, precizând că el, dacă ar fi fost ministru al Justiţiei la momentul respectiv şi primea un dosar incomplet, nu l-ar fi primit deloc.

"Ar fi trebuit să spună dacă afirmaţiile făcute sunt sau nu adevărate. Adică noi riscăm să tragem concluzii îaninte de a vedea dacă spusele sunt adevărate sau nu. Legea spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse în dosar şi se primeşte doar un cv la email în dosarul atasat. Dacă nu era complet dosarul eu personal, ca ministru, nu primeam dosarul. Sigur pot fi aduse şi multe alte argumente", a declarat Tudorel Toader, la intrarea în CSM.

Ministrul Justiţiei a declanşat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr în 24 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici