Senatul a adoptat OUG privind Programul de investiţii în domeniul culturii, desfăşurat pe şapte ani

Senatul a aprobat, miercuri, OUG privind aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, prin care se alocă 4.5 miliarde lei din bugetul de stat, în perioada 2019-2026, autorităţilor locale şi centrale pentru reabilitarea şi consolidarea monumentelor istorice sau a obiectivelor culturale.

174 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat OUG privind Programul de investiţii în domeniul culturii, desfăşurat pe şapte ani

Senatul a adoptat OUG privind Programul de investiţii în domeniul culturii, desfăşurat pe şapte ani

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementarea aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, instrument economico-financiar destinat finanţării următoarelor cheltuieli de investiţii: achiziţia de imobile, monumente istorice şi de bunuri culturale mobile clasate, construirea de obiective culturale, realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare, modernizare şi consolidare, restaurare a monumentelor istorice înscrise în Lista monumentelor istorice, orecum şi a obiectivelor culturale cum ar fi biblioteci, muzee, săli de spectacole sau concerte şi alte obiective cu destinaţie culturală. Finanţarea Programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, şi din alte surse legal constituite. Prin implementarea Programului se alocă suma de 4,5 miliarde de lei, sub forma creditelor de angajament pentru perioada 2019-2026, alocările anuale fiind stabilite ăn limita sumelor aprobate în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale”, prevede proiectul legislativ.

Beneficiarii programului sunt autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, inclusiv Ministerul Culturii, precum şi instituţiile aflate în subordinea acestora. Potrivit proiectului de lege, „sumele alocate Ministerului Culturii reprezintă 98% din valoarea totală a investiţiei, fără valoarea terenului, iar diferenţa de 2% se suportă de către beneficiar din surse proprii”.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost adoptat de Senat cu 99 de voturi „pentru”, în unanimitate.

Comisia pentru buget şi Comisia pentru cultură din Senat au admis raport comun favorabil proiectului de lege. Ministerul culturii a anunţat în plen că susţine iniţiativa legislativă.

„La stabilirea propunerilor de obiective de investiţii se vor utiliza următoarele criterii - starea de degradare, valori particulare excepţionale, statutul juridic de proiecte, compatibilitatea funcţională, sustenabilitatea intervenţiei, priorităţi ale Comisiei Naţional a Monumentelor Istorice”, prevede proiectul de lege.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că beneficiarii au obligaţia să transmită trimestrial Ministerului Culturii un raport privind stadiul obiectivelor, proiectelor prioritate de investiţii derulate.

„În România, situaţia patrimoniului în ansamblul său se află în criză, starea fizică a lui se înrăutăţeşte progresiv şi pierderile sunt mai mari decât în cazul altor ţări din Europa. Toate aceste aspecte discordante, semnalate rezumativ, trebuie determinate să conducă obţinerea unui larg consens în favoarea protejării şi conservării patrimoniului. Statul trebuie să adopte măsuri pentru a asigura conservarea patrimoniului cultural. În scopul asigurării dezvoltării sectorului cultural şi a infrastructurii culturale, prezenta ordonanţă de urgenţă are în vedere constituirea Programului de investiţii în domeniul culturii, denumit în continuare „Program”, un instrument economico-financiar destinat susţinerii şi realizării achiziţiilor de imobile monumente istorice şi de bunuri culturale mobile clasate, a construirii de obiective culturale, precum şi a realizării de lucrări de intervenţie, reabilitare sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice înscrise în Lista monumentelor istorice, dar şi a obiectivelor culturale cum ar fi biblioteci, muzee, centre culturale şi instituţii de spectacole sau concerte, şi alte obiective cu destinaţie culturală”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Guvernul României este iniţiatorul proiectului de lege.

Senatorul UDMR, Cseke Attila a susţinut, în plen, că proiectul este unul ambiţios.

„Este un proiect şi un program ambiţios al actualului Guvern. Aş vrea să salut faptul că acest program se extinde pe o perioadă de şapte ani. Faptul că multe localităţi, în special oraşele mici, care în ultimii 14-15 ani nu au dispus de bani pentru a putea construi case de cultură, etc, acesta este un program care ar putea să ajute. Susţinem această iniţiativă”, a afirmat senatorul UDMR Cseke Attila.

Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională în cazul acestei propuneri legislative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici