Tăriceanu anunţă discuţii, astăzi, în coaliţie despre bugetul pentru 2019/ Ce spune despre moţiunea de cenzură şi despre OUG pe Codurile Penale

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la Parlament că ştie informal că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului urmează să fie depusă, miercuri, de Opoziţie, precizând că moţiunea va fi dezbătută săptămâna viitoare.

652 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu anunţă discuţii, astăzi, în coaliţie despre bugetul pentru 2019/ Ce spune despre moţiunea de cenzură şi despre OUG pe Codurile Penale

Tăriceanu, despre moţiunea de cenzură:Mâine probabil se va depune.Săptămâna viitoare va fi dezbătută

"Informal am înţeles că mâine probabil se va depune moţiunea de cenzură. După cum ştiţi se programează. Deci săptămâna viitoare va fi dezbătută moţiunea de cenzură"; a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei de marţi a Birourilor permanente reunite.

Liberalii vor aproba în Biroul Executiv al PNL, care are loc marţi, depunerea moţiunii de cenzură în această săptămână.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul lunii decembrie, că nu are emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură, deoarece încă există majoritate parlamentară şi are încredere în colegii de partid.

Călin Popescu Tăriceanu anunţă discuţii, marţi, în coaliţie despre bugetul pentru 2019

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, marţi, că în cursul acestei zile va fi purtată o discuţie în coaliţie despre proiectul de buget pentru anul 2019. Afirmaţia vine în contextul în care Liviu Dragnea a spus că cel târziu pe 13 decembrie proiectul bugetului pe anul viitor va fi depus la Parlament.

„Am început de ieri (luni - n.r) discuţiile şi vom continua. În momentul de faţă nu vă pot spune, nu am apucat să vedem proiectul bugetului în toate dimensiunile sale. După ce ne vom face o idee mai clară despre principalele prevederi bugetale, vreau să discutăm cu ministrul Finanţelor să vedem care este filosofia lui, cum este gândit el, căror scopuri răspunde. După aceea pot să fac comentarii mai multe. O să facem o discuţie probabil în cursul zilei de astăzi (marţi-n.r)”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi, la Parlament.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după şedinţa CExN al partidului, că a primit asigurări de la Guvern că, cel mai târziu pe 13 decembrie, proiectul bugetului pe 2019 va fi depus la Parlament.

”Eu cu dl. Tăriceanu vom discuta cu colegi din Guvern. Pe 13 (decembrie - n.r.) ne-a asigurat guvernul că cel mai târziu ajunge la Parlament”, a declarat dupîă şedinţa CExN al PSD liderul partidului, Liviu Dragnea.

Referitor la bugetul ţării pentru anul 2019, Eugen Teodorovici a declarat, marţea trecută, că nu vede niciun motiv pentru care bugetul pentru 2019 nu va primi avizul în timp util de la Comisia de Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în ciuda diferendelor pe care le-a avut cu preşedintele Klaus Iohannis la prima rectificare. Şedinţa CSAT este în desfăşurare la momentul transmiterii acestei ştiri.

Pentru prima rectificare bugetară din acest an, cea de la începutul lunii septembrie, CSAT, care este condus de Klaus Iohannis, nu şi-a dat avizul. O mare parte din reticienţa preşedintelui a fost pusă pe seama faptului că la acea rectificare bugetul preşedinţiei a fost redus.

Tăriceanu, despre OUG pe Codurile penale: Când voi fi informat, atunci pot spune un punct de vedere

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, că nu a văzut ordonanţa de urgenţă pe care o pregăteşte ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru transpunerea în Codurile Penale a ceea ce este constituţional şi că atunci când va fi informat despre subiect, va exprima un punct de vedere.

Întrebat, marţi la Parlament, care ar fi urgenţă unei ordonanţe pe Codurile Penale, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: "Nu am văzut ordonanţa de urgenţă, nu am discutat în cadrul coaliţie despre subiect. Nu discut despre chestiuni ipotetice".

Chestionat dacă va discutat într-o şedinţă a coaliţiei despre acest subiect, Tăriceanu a replicat "Sunt convins că ministrul Justiţiei va veni să ne informeze cu puonctul său de vedere şi după aceea o să vă spun care este părerea mea. Când voi fi informat despre această chestiune, atunci vă pot spune un punct de vedere".

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, luni, că reprezentanţii Ministerului Justiţiei vor lua, din Codurile Penale, ceea ce este constituţional şi vor transpune într-o ordonanţă de urgenţă.

"S-a hotărât, fără a intra în contradicţie cu nimeni, să vedem care sunt posibilităţile legale de accelerare a procedurii de legiferare cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în părţile declarate constituţionale. S-a discutat, s-a hotărât ca Ministerul Justiţiei să analizeze, să examineze în ce măsură poate fi adoptată una sau două ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea în legislaţia penală a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală a soluţiilor legislative care au fost declarate constituţionale. Din moment ce soluţiile au fost validate de către CCR ca fiind în acord cu exigenţele, ele pot intra în fondul activ al legislaţiei penale (...) Vom lua partea din lege constituţională şi vom vedea în ce măsură le transpunem într-o ordonanţă ce va fi adoptată de Guvern. Toate lucrurile au un termen şi dacă nu e fix, e rezonabil. În funcţie de analiză", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că articolele din Codurile Penale declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională pot fi modificate doar în Parlament, în niciun caz în Guvern.

Întrebat dacă se va ajunge la anumite soluţii în unele dosare, Toader a răspuns: "Îmi cereţi să arată efectele înainte să văd soluţia. Să văd conţinutul modificării şi apoi efectele".

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că s-a discutat, în şedinţa PSD, oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codurilor penale pentru ca articolele declarate constituţionale să intre în vigoare, urmând ca articolele neconstituţionale să revină în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici