Tăriceanu: Pledez pentru o dezbatere a bugetului în Parlament / Despre pensiile speciale: Sunt unele care depăşesc orice limită a bunului simţ

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE insistă ca Legea bugetului să fie dezbătută în Parlament. El face apel la premierul Ludovic Orban să nu îşi asume răspunderea Guvernul pe actul normativ, ci să existe o discuţie şi un vot în Legislativ.

1133 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Pledez pentru o dezbatere a bugetului în Parlament / Despre pensiile speciale: Sunt unele care depăşesc orice limită a bunului simţ

„Problema care se pune e cea legată de asumarea răspunderii. Vreau să subliniez faptul că noi am declarat că vom face o opoziţie loială cetăţeanului. Cred că e în folosul cetăţenilor care dezbaterea bugetului să aibă loc în Parlament. Pledez cu insistenţă pentru o dezbatere a bugetului în Parlament şi îl încurajez pe premier să vină cu o dezbatere în Parlament. Asumarea răspunderii poate fi atacată la CCR. Celealte asumări au fost deja atacate şi s-a dat termen de 29 ianuarie. Deci şi pe asumarea răspunderii pe buget nu se va da termen mai devreme de 29 ianuarie şi vom avea buget în februarie. Insist pentru ca ceea ce spunem în spaţiul public despre instituţiile democratice, respectul pe care îl datorăm cetăţenilor şi instituţiilor să se regăsească pe un buget care este adoptat prin Parlament”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi, la finalul şedinţei Biroului Politic Executiv al ALDE de la Parlament.

El a adăugat că trebuie să existe o discuţie a prim-ministrului cu toate grupurile parlamentare, inclusiv cu PSD, pentru a avea o dezbatere în Parlament pe Legea bugetului pe anul 2020.

„Mi-aş permite să îi sugerez premierului să facă o discuţie cu toate grupurile parlamentare şi cu PSD pentru a avea o dezbatere. Deja am văzut plafoanele aprobate pentru buget cu degicitul prognozat la 3,6% din PIB. Am discutat cu domnul Orban săptămâna trecută şi am văzut declaraţiile de săptămâna aceasta şi am văzut că preferă asumarea răspunderii. Nu vreau să existe derapaje democratice. Suntem totuşi nişte partide care avem respect pentru Constituţie, regulile democratice şi acest lucru am vrea să se vadă. Lipsa unui dialog între partidele care compun Parlamentul sigur că poate să ducă la tot felul de propuneri care nu sunt sustenabile. Nu putem majora cheltuielile decât în măsura în care avem şi resursele, ceea ce în momentul de faţă este o problemă”, a completat Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că există o probabilitate de 75% ca Guvernul să aleagă varianta angajării răspunderii pe Legea bugetului de stat de anul viitor şi 25% să fie o dezbatere în Parlament.

Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, că PSD nu exclude posibilitatea de a depune o moţiune de cenzură, dacă Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe legea bugetului în Parlament.

Despre reducerea TVA: Nu poţi majora pensii şi salarii simultan cu diminuarea taxelor

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nimeni nu a rezolvat paradoxul majorării salariilor şi pensiilor simultan cu reducerea taxelor. Liderul ALDE a precizat că România deja are un nivel de taxare foarte scăzut.

„Nu există un joben din care în mod miraculos să poţi să scoţi soluţii pentru a majora pensiile şi salariile simultam cu diminuarea taxelor. Nu a rezolvat nimeni acest paradox, dilemă. Trebuie să îşi reconsidere propunerea pe care au făcut-o pentru că altfel nu văd de unde ar putea fi asigurate veniturile când ar exista o astfel de diminuare a TVA. România deja are un nivel de taxare foarte scăzut”, a declarat”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi, la finalul şedinţei Biroului Politic Executiv al ALDE de la Parlament.

Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil asupra proiectului care reduce TVA de la 19% la 16% iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020. Liberalul Dan Vîlceanu s-a împotrivit, deşi iniţiativa aparţine unor colegi de la PNL.

Referitor la subiect, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că „în acest moment bugetul nu-şi permite o reducere pe TVA”.

Tăriceanu: Sunt anumite pensii speciale care depăşesc o limită rezonabilului şi a bunului simţ

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că trebuie să existe o discuţie cu privire la pensiile speciale, deoarece există unele pensii care „depăşesc o limită a rezonabilului şi bunului simţ”. Liderul ALDE a adăugat că nu e normal să ai o pensie mai mare decât salariul.

„Cred că e nevoie de o discuţie. Cred că ce am văzut că sunt anumite pensii care depăşesc o limită a rezonabilului şi bunului simţ. Nu cred că e normal să ai pensie mai mare decât salariul. La noi depăşeşte nu salariul net, ci salariul brut şi aceasta este o aberaţie. Sunt lucruri care trebuiesc corectate. Sunt oamenii care muncesc aproape 40 de ani şi au pensii de 1.000 de lei şi alţii care muncescă 25 de ani au pensii care nu se justifică sub nicio formă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Politic Executiv al ALDE de la Parlament, întrebat despre eliminarea pensiilor speciale.

Liderul ALDE a mai spus că pensiile militarilor şi magistraţilor pot fi exceptate.

„Eu cred că militarilor trebuie să li se asigure o pensie care să recompenseze efortul de-a lungul carierei profesionale. Cred că militarii, magistraţii, pot fi exceptate. Aşa cum şi în Europa pensiile nu depăşesc 80% din salariu, cred că acelaşi lucru trebuie aplicat şi la noi”, a conchis Tăriceanu.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor dezbate, la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe proiecte privind eliminarea pensiilor speciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici