Turcan: Program pentru refacerea caselor memoriale şi a unor gări de patrimoniu

Guvernul a adoptat joi alocarea unor fonduri pentru demararea unui program naţional de case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu şi a muzeelor în aer liber, dar şi pentru acordarea de indemnizaţii pentru tezaurele umane vii, a anunţat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

208 afișări
Imaginea articolului Turcan: Program pentru refacerea caselor memoriale şi a unor gări de patrimoniu

Turcan: Program pentru refacerea caselor memoriale şi a unor gări de patrimoniu

„Fonduri pentru demararea unui program naţional de case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu şi a muzeelor în aer liber, indemnizaţii pentru tezaurele umane vii - sunt deciziile adoptate de Guvern, astăzi, la propunerea Ministerului Culturii!”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea susţine că în urma adoptării Ordonanţei nr. 19/2024 pentru modificarea şi completarea Legii privind protejarea monumentelor istorice, Institutul Naţional al Patrimoniului a emis Apelul de finanţare Timbrul Monumentelor Istorice pentru anul 2024, structurat astfel: subprogramele acţiuni tematice „Case memoriale”, „Gări”, „Muzee în are liber” şi subprogramele Restaurare şi Edificii de cult.

Tot joi, Guvernul a aprobat recunoaşterea meritelor Tezaurelor Umane Vii, în domeniul culturii imateriale, prin acordarea unei indemnizaţii de merit. Beneficiarii indemnizaţiei sunt toţi cei care deţin titlul de tezaur uman viu, au o vechime neîntreruptă în activitatea de promovare a patrimoniului cultural imaterial, deţin merite excepţionale în păstrarea, transmiterea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial, au merite excepţionale în realizarea, interpretarea, ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial sau deţin distincţii naţionale în domeniul patrimoniului cultural imaterial.

„Acest sprijin reprezintă o modalitate de a onora şi de a salvgarda un patrimoniu imaterial valoros pentru identitatea naţională”, arată Raluca Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici