20.000 de angajaţi ai MAI, pregătiţi să intervină în perioada Paştelui Catolic

20.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, precum şi angajaţi ai altor structuri ale MAI, sunt pregătiţi să intervină în fiecare zi din perioada Paştelui Catolic.

144 afișări
Imaginea articolului 20.000 de angajaţi ai MAI, pregătiţi să intervină în perioada Paştelui Catolic

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), vor fi defăşurate acţiuni în special în staţiunile turistice, unde se aşteaptă un număr mare de turişti, în zonele aglomerate - centre comerciale şi pieţe, dar şi în proximitatea bisericilor, unde au loc ceremoniile religioase specifice acestei perioade.

Astfel, 7.500 de poliţişti, cu 3.700 de autospeciale, vor acţiona, în medie, zilnic, pentru prevenirea şi descurajarea comportamentelor antisociale şi pentru combaterea faptelor care încalcă normele în vigoare.

O atenţie deosebită va fi acordată măsurilor de prevenire a accidentelor rutiere, în condiţiile în care se preconizează creşteri ale valorilor de trafic.

Pentru fluidizarea traficului pe drumurile publice şi pentru prevenirea accidentelor rutiere, la nivel naţional, vor fi la datorie aproximativ 1.300 de poliţişti rutieri. Aceştia vor acţiona cu 400 de aparate radar şi vor primi informaţii în timp real cu privire la desfăşurarea traficului rutier de la colegii de la Inspectoratul General de Aviaţie al MAI.

3.000 de jandarmi vor fi în teren în aceste zile, pentru protejarea persoanelor şi pentru prevenirea oricăror incidente care ar putea afecta ordinea publică. În noaptea de Înviere, aproximativ 700 de jandarmi vor fi prezenţi în preajma lăcaşurilor de cult, unde este aşteptată o prezenţă numeroasă.

Jandarmii vor fi prezenţi şi în staţiunile montane, echipaţi şi pregătiţi să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

În acest sfârşit de săptămână, peste 5.000 de pompieri, cu 4.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din situaţii de risc. Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat de 500 de echipaje SMURD.

Şi în punctele de trecere a frontierei de stat au fost dispuse măsuri suplimentare, având în vedere creşterile anticipate ale valorilor de trafic. În această perioadă, peste 3.900 de poliţişti de frontieră desfăşoară zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei aeriene, MAI aminteşte că începând cu data de 31 martie 2024, odată cu aderarea României la Spaţiul Schengen, persoanele care efectuează zboruri către sau dinspre State Membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.

„Astfel, în aeroport, după ce vor face controlul de securitate, pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare fără a se mai opri la filtrele Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. Cu toate acestea, sunt posibile verificări ale poliţiştilor pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor. Scopul acestora este prevenirea infracţiunilor transfrontaliere şi a migraţiei ilegale. Este important de menţionat că toţi pasagerii vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil! În ceea ce priveşte minorii, precizăm că aceştia vor putea călători în spaţiul Schengen cu exact aceleaşi documente pe care trebuie să le deţină şi la acest moment atunci când se deplasează în străinătate”, se arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici