Anchetă în cazul unui tânăr mort de malarie, care a fost diagnosticat cu hepatită - VIDEO

Colegiul Medicilor Braşov a început o anchetă în cazul unui tânăr care a murit de malarie după ce s-a întors din Nigeria, familia acestuia reclamând că medicii Spitalului de Boli Infecţioase Braşov l-au diagnosticat greşit, cu hepatită, în timp ce medicii spun că tânărul "a ignorat să se vaccineze".

574 afișări
Imaginea articolului Anchetă în cazul unui tânăr mort de malarie, care a fost diagnosticat cu hepatită - VIDEO

Joseph Okunowo

Joseph Okunowo, în vârstă de 24 de ani, de origne româno-nigeriană, a fost în vizită la tatăl său în Nigeria în cursul lunii decembrie 2011, însă nu s-a vaccinat împotriva bolilor tropicale. El s-a întors înainte de Crăciun la Braşov, unde locuia împreună cu mama sa, însă a început să se simtă foarte rău. Tânărul a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov în 21 decembrie, iar medicii i-au pus diagnosticul de "sindrom icteric febril, hepatită acută virală în observaţie".

Pentru că starea lui s-a înrăutăţit, tânărul a fost transferat, în 23 decembrie, la Secţia de Boli Tropicale a Spitalului "Victor Babeş" din Bucureşti, unde i-a fost pus diagnosticul de malarie, însă a murit trei zile mai târziu.

Preşedintele Colegiului Medicilor Braşov, Gabriel Moraru, a declarat miercuri că instituţia pe care o conduce a început o anchetă pentru a se stabili dacă există o culpă medicală în acest caz, după ce familia tânărului a depus o plângere în acest sens.

"Familia tânărului a depus o plângere la noi vinerea trecută. Ieri (marţi - n.r), în cadrul şedinţei biroului executiv al Colegiului Medicilor, am constituit comisia de anchetă în acest caz şi urmează să solicităm documente medicale atât de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, cât şi de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Vor fi luate declaraţii şi de la medici şi în funcţie de analiza tuturor aspectelor se va lua o decizie şi, dacă este cazul, se va sesiza comisia de disciplină", a spus Moraru.

Potrivit acestuia, ancheta va fi finalizată în decurs de aproximativ două săptămâni.

Mama tânărului, Emilia Okunowo, susţine că le-a spus medicilor de la Braşov că băiatul ei ar putea suferi de o boală tropicală şi că nu s-a vaccinat înainte de a pleca în Nigeria, însă medicii susţin că aceasta nu a menţionat cuvântul "malarie".

"Nu a rostit cuvântul malarie. Este cuvântul mamei împotriva cuvântului doamnei doctor. El nu şi-a administrat profilaxia antimalarică ce presupune tratament şapte zile înainte, în timpul în care stai într-o ţară pandemică, şi şapte zile după. El era un băiat inteligent care cunoştea ce trebuie să facă. De ce nu a făcut-o? A ignorat să se vaccineze", a declarat dr. Felicia Constandiş, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov.

Aceasta susţine că în cazul lui Joseph Okunowo "s-au respectat procedurile" şi că nu are ce să-şi reproşeze.

De asemenea, directorul DSP Braşov, dr. Alexandru Bălescu, a spus că tânărul a ajuns mult prea târziu la spital, iar la Braşov nu există posibilitatea testării pentru malarie.

"La spitalul din Braşov nu s-a făcut testul de malarie pentru că nu există condiţii tehnice de examinare pentru malarie. Malaria este o boală tropicală şi nu avem acest test la spital pentru că nu cred că au mai fost şi alte cazuri de malarie. DSP nu are motive să facă o anchetă. Dacă familia a depus o sesizare,
aceasta va fi analizată de către Colegiul Medicilor. Pe de altă parte, nu avem date suficiente pentru a demara o anchetă", a mai spus directorul DSP Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici