ANI a sesizat Parchetul în legătură cu un posibil fals comis de Victor Alistar

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, marţi, procurorii, cerându-le să cerceteze un posibil fals în declaraţii comis de liderul Transparency International România, Victor Alistar, dar şi de Codru Vrabie, reprezentantul ONG-urilor în CNI, forul care veghează la buna funcţionare a ANI.

42 afișări
Imaginea articolului ANI a sesizat Parchetul în legătură cu un posibil fals comis de Victor Alistar

Victor Alistar preşedintele TI România (Montaj foto)

ANI arată că a cerut procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti să investigheze posibilele falsuri făcute atât de Alistar, cât şi de Alexandra Raluca Prună, fostul preşedinte al Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi Codru Vrabie, fostul director executiv al organizaţiei.

Cei trei, susţin inspectorii ANI, ar fi pretins că Asociaţia Română pentru Transparenţă este "Transparency International România", folosind, potrivit comunicatului ANI, sintagmele "Transparency International România" şi "TI-Ro", în loc de "Asociaţia Română pentru Transparenţă" în documentele către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) legate de situaţia lui Alistar.

Scopul celor trei ar fi fost acela de a-l determina pe preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, unde Alistar era angajat încă din 2001 ca purtător de cuvânt, să-i prelungească suspendarea din funcţie cerută chiar de el. Ca temei al cererii sale, Alistar a invocat "desfăşurarea unei activităţi în cadrul unor organisme sau instituţii internaţionale, în alte situaţii decât cele în care funcţionarul public este desemnat de către autoritatea sau instituţia publică să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor organisme sau instituţii internaţionale", dar şi "un interes personal legitim". Alistar ar fi scris că doreşte să fie suspendat pentru că îndeplineşte "mandatul de director executiv al Transparency International România".

"La baza emiterii de către Preşedintele ANFP a ordinelor prin care s-a aprobat suspendarea, respectiv prelungirea acesteia, a fost, conform legii, statutul juridic de «organism sau instituţie internaţională», ori de filială a unei astfel de entităţi («Transparency International România»)", se precizează în comunicatul ANI de marţi.

Avantajul lui Alistar ar fi, potrivit ANI, acela că "pe toată durata suspendării raporturilor de serviciu, funcţionarul public a beneficiat de dreptul de a-i fi rezervat postul aferent funcţiei publice şi de vechime în funcţia publică, aceasta din urmă reprezentând, printre altele, una dintre condiţiile de bază ale dezvoltării carierei de funcţionar public".

Inspectorii de integritate spun aşadar că atât Alistar, în nume propriu, cât şi Vrabie şi Prună, în numele Asociaţiei Române pentru Transparenţă, au transmis ANFP "mai multe cereri în vederea aprobării suspendării, respectiv prelungirii suspendării raportului de serviciu al lui Teodor-Victor Alistar (cu instituţia, n.r.)", documentele conţinând "sintagmele «Transparency International România» şi «TI-Ro», în loc de Asociaţia Română pentru Transparenţă, aşa cum este prevăzută denumirea acesteia în actul constitutiv şi statutul asociaţiei".

Teodor-Victor Alistar desfăşoară, începând cu data de 07.02.2004, diferite activităţi (consilier anticorupţie pentru Centrul de Asistenţă Anticorupţie, coordonator al Programului ALAC - în calitate de expert al TI-Ro, Director executiv) în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă.

Conform comunicatului ANI, "Asociaţia Română pentru Transparenţă este persoană juridică română de drept privat, non-profit, neguvernamentală şi apolitică, neavând statutul juridic de organism sau instituţie internaţională, ori de filială a unei astfel de entităţi, conform documentelor (Act Constitutiv, Statut Asociaţie, Aviz de înfiinţare emis de către Ministerul Justiţiei şi Sentinţă civilă numărul 498 din 12 octombrie 1999) aflate în evidenţa Judecătoriei Sectorului 1 din Bucureşti - Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor", susţine ANI.

ANI afirmă şi că Asociaţia Română pentru Transparenţă nu a răspuns solicitării inspectorilor de integritate de a comunica instituţiei "copii certificate ale documentului care atestă faptul că Asociaţia Română pentru Transparenţă este «organism sau instituţie internaţională» sau filială a unei astfel de entităţi".

În plus, în opinia inspectorilor de integritate, Alistar s-a aflat, în perioada 12 octombrie 2001 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, fiind atât angajat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cât şi director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat definitiv.

În acelaşi comunicat, ANI anunţă că, în 16 iunie 2009, s-a sesizat din oficiu în ceea ce-l priveşte pe Alistar, în urma a două materiale de presă publicate de "Academia Caţavencu" care susţineau că Alistar ar fi încălcat legile referitoare la conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici