ANRE va realiza o bază de date cu toţi consumatorii de energie şi gaze, pentru simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorilor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat marţi că Autoritatea pentru Digitalizarea României a avizat specificaţiile tehnice ale proiectului care prevede simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorilor de energie şi gaze naturale.

Urmărește
187 afișări
Imaginea articolului ANRE va realiza o bază de date cu toţi consumatorii de energie şi gaze, pentru simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorilor

ANRE va realiza o bază de date cu toţi consumatorii de energie şi gaze, pentru simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorilor

Conform unui comunicat al ANRE, Autoritatea pentru Digitalizarea României a avizat documentaţia de achiziţie din cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”.

„Având în vedere faptul că proiectul ANRE este un proiect care are o componentă specifică tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2.000.000 lei, fără TVA, şi este finanţată din fonduri europene, specificaţiile tehnice aferente caietului de sarcini se supun avizului Comitetului Tehnico-Economic înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică”, se arată în comunicat.

Obiectivul general al proiectului este adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive.

„Proiectul se referă la realizarea şi implementarea la nivel naţional a unei platforme online care să optimizeze procesele operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informaţii în mod complet automatizat”, susţin reprezentanţii ANRE.

Platforma informatică va folosi o bază de date unică la nivel naţional aferentă celor aproximativ 13 milioane de clienţi casnici şi noncasnici, din care aproximativ 9 milioane de consumatori de energie electrică şi aproximativ 4 milioane de consumatori de gaze naturale şi va fi un sistem unic accesibil online pentru toţi participanţii la piaţă implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului.

În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenţiei de schimbare a furnizorului de către clientul final, iar prin implementarea proiectului se vor putea pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026, procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie