Armele de la Ciorogârla ar fi fost o vreme sub nasul anchetatorilor
Un martor sub acoperire, a cărui declaraţie se află la dosarul privind furtul armelor, susţine că l-a auzit pe "Ţâru" spunându-i lui "Gore" că, după ce au furat armele, le-au îngropat în apropierea unităţii militare, "pe câmp sau în ... şi întrucât a nins, urmele lor au fost astupate de zăpadă".
Armele de la Ciorogârla ar fi fost o vreme sub nasul anchetatorilor (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit susţinerilor unui martor sub acoperire, pe care le-a făcut în faţa procurorilor DIICOT, şi a cărui declaraţie se regăseşte în volumele de urmărire penală ale dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti, armele furate de la Ciorogârla nu ar fi fost duse direct la depozit, ci îngropate pe un câmp din apropierea unităţii militare, urmele fiind acoperite de ninsoarea de la acea vreme.
În aceeaşi declaraţie, martorul sub acoperire, cu numele de cod "Constantin Viorel", arată că spargerea de la unitatea militară din Ciorogârla ar fi fost efectuată în două etape.
Redăm în continuare o parte din declaraţia martorului sub acoperire "Constantin Viorel":
ULTIMELE ȘTIRI
-
Situația de pe frontul din Ucraina se deteriorează. Ce îi cere viitoarea Administrație Trump lui Zelenski
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
"Cu privire la furtul armelor militare de la Unitatea Militară din Ciorogârla din luna ianuarie 2009 cunosc faptul că acesta a fost comis de către numiţii «Mărgică» (Doru Tăbârcă - n.r.), «Măcinic» (Marian Scarlat - n.r.), «Chiriţă». Mai cunosc faptul că la furtul respectiv este posibil să fi participat şi numitul «Ţâru» (Marius Costea - n.r.).
Spargerea de la unitatea militară din Ciorogârla a fost efectuată în două etape, nu mai ţin minte exact data, aceste lucruri auzindu-le chiar de la «Ţâru», «Măcinic» şi «Mărgică», înainte ca aceştia din urmă să fie arestaţi într-un dosar la Teleorman, cei trei vorbind despre acest lucru în timp ce ne aflam în faţa barului deţinut de Eugen Preda în comuna Dragomireşti, judeţul Ilfov. Aceştia au avut o scăpare în acel moment, întrucât de obicei se fereau să vorbească de faţă cu mine despre faptele pe care le comiteau.
Aceştia nu au spus exact cine a participat la furtul armelor şi în ce condiţii au săvârşit această faptă, însă mi-am dat seama că vorbeau despre modul de împărţire al acestora, ei discutând să le împartă în mod egal. Mi-am dat seama că ei vorbeau despre arme întrucât discutau cum să le ascundă fără să ruginească, ei vrând să le îngroape, iar la un moment dat «Ţâru» a spus că el are «una d-aia mare», că nu încăpea în sacii în care vroiau să le introducă, iar în momentul în care unul dintre interlocutori l-a întrebat la ce anume se referă, el a spus «la aia mare, mă, la căţea».
Cunosc faptul că termenul «căţea» este folosit în armată pentru mitraliera de companie, eu efectuând stagiul militar.
Aceştia au discutat şi despre faptul că arseseră pe un câmp din apropiere lăzile în care se aflau armele sustrase de ei.
De asemenea, «Mărgică» a deschis portbagajul autoturismului marca Volkswagen Golf de culoare închisă şi am văzut că în interior avea o ladă de muniţie goală, de culoare verde, fără capac.
Ei nu au spus cu această ocazie câte arme urma să revină fiecăruia sau ce tipuri.
I-am auzit pe aceştia discutând că au pătruns de două ori în unitatea militară respectivă, la interval de circa o săptămână maxim, eu înţelegând că au sustras toate armele despre care discutau, iar ulterior, cu ocazia celei de-a doua pătrunderi au căutat muniţie şi negăsind nu au mai sustras nimic.
Eu aflasem între timp de la televizor că din depozitul militar de la Ciorogârla se sustrăseseră circa 60-70 de arme militare, arme care, aşa cum am arătat mai sus, au fost împărţite după un timp între «Mărgică», «Măcinic», «Chiriţă» şi «Ţâru», după ce poliţia nu a mai efectuat filtre şi controale pentru a căuta armele respective.
Într-o altă ocazie l-am auzit pe «Ţâru» spunându-i lui «Gore» că după ce au sustras acele arme, le-au îngropat în apropierea unităţii militare, pe câmp sau în ... şi întrucât a nins, urmele lor au fost astupate de zăpadă.
Despre numitul «Ţîru» cunosc faptul că ulterior a îngropat armele care i-au parvenit în urma spargerii într-un loc necunoscut, pe raza localităţii Domneşti, ...
Din câte ştiu, până în prezent cunosc faptul că numitul «Ţâru» a comercializat două arme, posibil două pistoale mitralieră, AKM-uri, unei persoane care face parte din Clanul Sportivilor din Berceni, contra sumei de 3.000 de euro pe bucată.
Am aflat că «Ţâru» a mai dat o parte din aceste arme unor pesoane necunoscute din Cluj, în schimbul unui autoturism marca Audi A6, în valoare de circa... euro.
Am aflat de la cunoştinţe comune de ale mele şi de ale numiţilor «Ţâru» şi «Margică» din cartierul Militari că în urmă cu circa 2-3 luni «Ţâru» i-a vândut lui «Câcă» un pistol cu amortizor cu glonţ, pe care l-a primit în schimbul a două pistoale mitralieră, AKM-uri, de la un membru al Clanului Sportivilor, el primind de la acesta din urmă, alături de pistolul pe care i l-a vândut lui «Cîcă», şi suma de 3.000 de euro.
Despre Eugen Preda cunosc faptul că este naşul de botez al copilului lui «Ţâru»", a notat martorul sub acoperire în declaraţia pe care a dat-o în faţa anchetatorilor.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, marţi, pentru 12 ianuarie, judecarea contestaţiilor în cazul persoanelor arestate în dosarul armelor furate de la unitatea din Ciorogârla, pe motiv că avocatul ales al unuia dintre acuzaţi nu s-a prezentat la proces.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO