Atacuri ale urşilor în două comune din Covasna

Mai multe animale ale sătenilor din comuna Băţani din judeţul Covasna au fost ucise de urs, în ultimele trei zile, primarul localităţii spunând că în acest an au fost zeci de atacuri ale urşilor în zonă, incidente similare fiind şi la Bodoc, unde un urs coboară frecvent în localitate.

362 afișări
Imaginea articolului Atacuri ale urşilor în două comune din Covasna

Atacuri ale urşilor în două comune din Covasna (Imagine: Shutterstock)

Primarul comunei covăsnene Băţani, Simon Andras, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în ultimele trei zile trei animale ale localnicilor au fost atacate de urs, ultimul incident având loc în noaptea de luni spre marţi, când a fost ucisă o vacă în satul Aita Seacă. Simon a afirmat că o altă vacă a fost omorât de urs la sfârşitul săptămânii trecute, iar un porc a fost ucis de urs în cursul zilei de luni.

Potrivit primarului, în vara acestui an în comuna Băţani au fost înregistrate aproximativ 30 de atacuri ale urşilor, care au omorât zeci de vaci şi oi.

Edilul a apreciat că în ultimii ani numărul urşilor a crescut foarte mult, în prezent fiind de zece ori mai mulţi faţă de cât arată evidenţele oficiale.

Şi în alte zone ale judeţului Covasna sunt probleme din cauza urşilor, care în ultimii ani au atacat animale, dar şi oameni.

Astfel, localnicii din Bodoc sunt disperaţi întrucât un urs coboară în localitate în mod repetat, omorând mai multe animale în acest an.

Primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că ursul vine până în centrul comunei, coborând din pădure pentru a-şi căuta hrană.

"Coboară din pădure aproape în fiecare noapte, intră inclusiv în centrul comunei, ceea ce nu-i un semnal bun", a spus Fodor.

Potrivit primarului, doar în acest an ursul a omorât o vacă, un cal şi mai multe oi, dar a atacat şi un localnic, care a scăpat nevătămat, însă calul său a fost rănit grav.

Fodor Istvan a subliniat că problema constă în faptul că, în ultimii ani, urşii nu ajung doar până la marginea localităţilor, ci chiar în centrul unor comune.

În ultimii ani, primarii din judeţul Covasna au făcut mai multe demersuri către instituţiile abilitate din cauza animalelor sălbatice care coboară din păduri şi distrug culturile, păşunile, terenurile agricole, şi au solicitat urgentarea rezolvării problemei, în sensul de a acorda despăgubiri.

Primarii susţin că valoarea pagubelor produse de către animalele sălbatice, în special mistreţi, se ridică în fiecare an la sute de mii de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici