Audieri în Dosarul Colectiv. Martor: Nu era nevoie de autorizaţii PSI de la Primărie

Înainte de tragedia Colectiv din octombrie 2015, societăţile comerciale cu obiect de activitate alimentaţie publică nu aveau nevoie de autorizaţie de Prevenire şi Stingere a Incendiilor (PSI) emisă de la Primărie, a declarat un funcţionar de la Serviciul Autorizări, audiat ca martor în dosar.

1115 afișări
Imaginea articolului Audieri în Dosarul Colectiv. Martor: Nu era nevoie de autorizaţii PSI de la Primărie

Audieri în Dosarul Colectiv. Martor: Nu era nevoie de autorizaţii PSI de la Primărie

Tribunalul Bucureşti a început, vineri, audierea primilor martori în dosarul Colectiv.

Printre ei s-a numărat şi directorul Serviciului de Autorizări din cadrul Primăriei Sectorului 4, Doru Adrian Ghitcuţă, care a declarat că obligativitatea existenţei autorizaţiei PSI a fost introdusă abia după tragedia din Colectiv. Martorul a dat mai multe detalii despre modul în care firmele obţineau documentele de funcţionare în Sectorul 4, în mandatul lui Cristian Popescu Piedone.

„Din ceea ce am văzut, la primar ajungeau autorizaţiile fără documentaţie, primarul putea solicita documentaţia aleatoriu pentru a vedea modul în care a fost emis avizul. Nu am văzut vreo cerere de funcţionare pentru acord sau autorizaţie respinse de primar. El controla legalitatea la final”, a declarat martorul Doru Adrian Ghitcuţă.

„Dacă un funcţionar greşea? În afară de funcţionarul care făcea (n.r. - autorizaţia) cine o mai vedea?”, a întrebat judecătorul.

„Doar el şi şeful serviciului, că în afară de persoana de la autorizări comerciale şi şeful serviciului nu mai vedea nimeni documentele, nici serviciul juridic”, a declarat martorul.

În ceea ce îl priveşte pe fostul edil al Sectorlui 4, Cristian Popescu Piedone, martorul a spus că acesta semna autorizaţii de funcţionare fără a mai verifica documentele din dosare.

„Nu cunosc ca primarul să fi solicitat documente de la Serviciul de Autorizări. În diverse rânduri, cân mergeam la şedinţe, vedeam pe masa lui (n.r. - a lui Piedone) mape cu acorduri şi autorizaţii de funcţionare fără documentaţia respectivă. Documentaţia era foarte mare pentru un astfel de acord”, a declarat Doru Adrian Ghitcuţă.

Funcţionarul a explicat că anumiţi agenţi comerciali precum băncile, farmaciile sau cazinourile puteau funcţiona şi fără autorizaţie de la Primărie, cu condiţia să fie înregistrate la Registrul Comerţului. Societăţile comerciale care aveau ca obiect de activitate alimentaţia publică sau cele care aveau un spaţiu aglomerat aveau însă nevoie de autorizaţie de la Primărie.

„Dar autorizaţie PSI (n.r. - Prevenirea şi Stingerea Incendiilor)?”, a întrebat procurorul de şedinţ.

„În opinia mea - şi pot spune care era practica Serviciului de Autorizări Comerciale - se cereau doar acele autorizări prevăzute în anexa Horărârilor de Consiliu Local nr. 20 şi 22 din 2012. Acolo nu era prevăzută autorizarea PSI.”, a răspuns martorul.

Întrebat cine din Primărie avea atribuţii de verificare la faţa locului, martorul a răspuns: „Poliţia Locală avea atribuţii. Nu se deplasa nimeni (n.r. - de la Primărie) la faţa locului după depunerea documentaţiei. Atribuţii de control avea Poliţia Locală, dar după emiterea autorizaţiei”.

Doru Ghitcuţă a fost întrebat ce se întâmpla în cazul unei societăţi comerciale care avea un spaţiu mai mare, caz în care era necesară autorizaţia PSI. „Poliţia Locală nu avea atribuţii de control a unei suprafeţe mai mari sau mai mici, nici a existenţei autorizaţiei PSI. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă avea un departament de verificare şi control pentru asta”, a mai spus directorul Serviciului Autorizări.

„Acum se solicită autorizaţie PSI?”, a întrebat procurorul.

„În prezent se solicită autorizaţie PSI la Primăria Sectorului 4. După momentul Colectiv, nimeni din Primărie nu mai voia să semneze autorizaţii. S-au modificat HCL (n.r. - hotărâri ale consiliului local) şi s-a introdus cerinţa autorizaţiei PSI. Inclusiv ISU a dat o perioadă de graţie de un an pentru cei care funcţionau fără autorizaţie PSI”, a mai spus martorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici