Baconschi despre romi: Poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a relatat, marţi, că atunci când era consilier prezidenţial s-a întâlnit cu "un grup de romi educaţi, şcoliţi, cu diplome", iar ulterior, referindu-se la această experienţă, le-a spus prietenilor: "Poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili".

91 afișări
Imaginea articolului Baconschi despre romi: Poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili

Baconschi despre romi: Poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"M-am întâlnit, în calitate de consilier prezidenţial, cu o serie de ONG-uri ale romilor, acum câţiva ani şi mi-am dat seama: român, născut la Bucureşti, ieşit la Revoluţie în stradă, în 21 decembrie, nu întâlnisem până atunci în viaţa mea un rom cu care să discut în carne şi oase. E straniu, dar asta dovedeşte că suntem distanţaţi, că nu dialogăm, că nu ne cunoaştem unii pe alţii", a povestit Baconschi, la o dezbatere organizată la Parlament cu reprezentanţi ai romilor.

"Am constatat că era un grup de romi educaţi, şcoliţi, cu diplome. O plăcere, pentru că şi prin originile dumneavoastră indo-europene, verii, strămoşii din regiunile de unde romii au venit spre România cu sute de ani în urmă au umplut Sillicon Valley cu specialişti în IT. Şi le-am spus prietenilor mei de multe ori, apropos de această experienţă personală: «Poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili. Au inteligenţă nativă»", a adăugat Baconschi.

El a mai spus că "aceste calităţi trebuie rafinate, folosite şi astfel vor deveni un capital social, valoare adăugată pentru România europeană şi democratică de azi şi de mâine".

Baconschi a spus că educaţia este esenţială.

"Avem posibilitatea să ne folosim misiunile diplomatice. MAE are obligaţia de a vă apăra drepturile şi o vom face, dar trebuie să fim ajutaţi. Dacă unii greşesc pe toată linia şi alţii sunt virtuoşi pe toată linia, nu putem face o medie", a spus el.

"Dacă vă iubiţi fraţii, trebuie să-i apăraţi. Traficul, cerşetoria se fac în primul rând pe spinarea romilor. Deci există un interes vital să găsim soluţii", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici