Cadavre de căprioare, găsite lângă o localitate din judeţul Arad

Mai multe cadavre de căprioare au fost găsite, sâmbătă, de localnici pe terenuri agricole de lângă comuna arădeană Iratoş, existând suspiciunea că au murit otrăvite, asemenea celor 88 de căprioare găsite în ultimele săptămâni lângă localităţile Nădab şi Dorobanţi.

219 afișări
Imaginea articolului Cadavre de căprioare, găsite lângă o localitate din judeţul Arad

Cadavre de căprioare, găsite lângă o localitate din judeţul Arad (Imagine: Thomas Dan/Arhiva Mediafax foto)

Localnicii din Iratoş au găsit pe un câmp patru căprioare moarte şi au chemat poliţiştii care, împreună cu vânători din zonă, au mai descoperit până acum trei cadavre.

Vânătorii afirmă că animalele au murit, cel mai probabil, otrăvite după ce au ingerat substanţe pentru combaterea rozătoarelor, cum s-a întâmplat în cazul a 88 de căprioare găsite moarte în ultimele săptămâni pe fondurile de vânătoare de lângă localităţile Nădab şi Dorobanţi.

"Se pot vedea pe câmp otrăvuri pentru şoareci", a spus un vânător participant la acţiunea de evaluare a pagubelor.

Poliţiştii care s-au deplasat la Iratoş fac fotografii şi participă la căutarea altor cadavre.

"Se va deschide încă un dosar de cercetare şi urmează să identificăm proprietarii terenurilor agricole", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Camelia Tuduce.

Referitor la cercetările în cazul animalelor moarte la Nădab şi Dorobanţi, Tuduce a spus că se aşteaptă încă de la laboratorul central al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor rezultatele analizelor, care vor indica exact substanţele toxice şi produsele comerciale care au fost folosite la combaterea rozătoarelor şi care au ucis căprioarele.

La sfârşitul lunii decembrie, autorităţile au început o anchetă după ce localnicii din Nădab au găsit căprioare moarte pe terenurile agricole din zona localităţii, ulterior fiind găsite cadavre de animale şi în apropiere de Dorobanţi. În urma necropsiilor, s-a constatat că animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substanţe chimice, astfel că s-au făcut analize de laborator.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, declara că rezultatele analizelor de laborator au indicat că animalele au ingerat o substanţă folosită la combaterea dăunătorilor, în special a rozătoarelor.

Conform sursei citate, substanţa se găseşte în cel puţin 30 de produse comercializate în România şi folosite în agricultură împotriva dăunătorilor, rezultatul analizelor fiind trimis la Bucureşti, pentru a se identifica exact produsul folosit.

El preciza că DSVSA nu are competenţa de a sancţiona producătorul agricol care ar fi folosit în exces substanţa, urmând ca ancheta pentru stabilirea vinovaţilor să fie continuată de Poliţie.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Arad afirmau că terenurile agricole pe care au fost descoperite căprioarele moarte sunt ale unor localnici şi că s-a stabilit că pe aceste suprafeţe au fost împrăştiate substanţe toxice pentru combaterea rozătoarelor.

Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetaţi penal pentru distrugere dacă proprietarii fondurilor de vânătoare afectate vor depune plângeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici