Cazul Berevoeşti. Reportaj Gândul acasă la rudari, stăpânii de sclavi din Argeş

Nici două săptămâni nu au trecut de când 400 de poliţişti au participat la o descindere în forţă, în satul Gămăceşti, comuna Berevoeşti-Argeş. Oamenii au scos din mâinile şi lanţurile rudarilor trei adulţi şi doi copii, probabil ultimii „sclavi” rămaşi în sat, dintr-un total de aproximativ 70 de persoane sechestrate de aceştia, de-a lungul timpului.

4743 afișări
Imaginea articolului Cazul Berevoeşti. Reportaj Gândul acasă la rudari, stăpânii de sclavi din Argeş

Cazul Berevoeşti. Reportaj Gândul acasă la rudari, stăpânii de sclavi din Argeş

De-a lungul timpului însemnând opt ani, poate şi mai mult, vreme în care oameni ca toţi oamenii, ca mine, ca el, ca tine, au fost biciuiţi, puşi la muncă, umiliţi, dezintegraţi psihic, înjosiţi, depersonalizaţi, hrăniţi cu mizerii. Şi mai şocant este că toate acestea s-au întâmplat într-o comună cu peste 3000 de locuitori şi că nimeni nu a văzut, nu a auzit şi nu a făcut nimic pentru ei. Absolut nimic.

De aici am şi pornit.

Când am plecat spre Berevoeşti  „stăpânii de sclavi” erau deja reţinuţi, iar „sclavii”, puşi în libertate de câteva zile. Ceilalţi aproape 3.000 de oameni începeau să se întoarcă la ale lor. Din minte nu-ţi iese însă întrebarea cum de au putut să tacă, să nu vadă oroarea de sub ochii lor. Să fi fost teama? Nepăsarea? Dezumanizarea?  Sentimentele generate de localnici, odată ce începi să-i asculţi, sunt neclare, contradictorii, amestecate de-a binelea, scrie Gândul.

Peste toate, pluteşte un aer puturos de laşitate şi autocompătimire.

Iar dacă rudarilor din Gămăceşti le poţi interpreta, în sălbăticia lor, violenţa şi abrutizarea, manifestate în aceste zile, ca pe nişte arme de apărare, din spirit de castă, pe unii dintre ceilalţi săteni ţi-e aproape imposibil să-i pricepi.

În consecinţă, am să vă spun povestea Berevoeştiului sclavagist, aşa cum ni s-a arătat el nouă, în ziua „Târgului de Marina”. Fără exces de consideraţii şi fără multe filosofii. Filmul evenimentelor, aşa cum a fost el, văzut de fiecare parte implicată – „Autoritatea”, „Oamenii satului”, „Rudarii”. Fiecare vede altceva.

Să puteţi trage şi dumneavoastră o concluzie!

Citeşte continuarea în Gândul

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici