Cincisprezece salvatori, audiaţi de comisia de anchetă în cazul exploziilor de la Petrila

Cincisprezece salvatori minieri care au intrat, sâmbătă, în subteranul minei Petrila pentru a recupera victimele exploziilor, au fost audiaţi, joi, de comisia de anchetă care investighează acest caz.

22 afișări
Imaginea articolului Cincisprezece salvatori, audiaţi de comisia de anchetă în cazul exploziilor de la Petrila

Cincisprezece salvatori, audiaţi de comisia de anchetă în cazul exploziilor de la Petrila (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cincisprezece salvatori minieri au dat, joi, declaraţii, detaliile oferite de aceştia fiind esenţiale.

Aceleaşi surse susţin că în momentul de faţă, prin declaraţiile salvatorilor, se conturează în mare măsură situaţia existentă în subteran după producerea acidentului.

Declaraţiile salvatorilor sunt foarte importante în continuarea anchetei începute în urma exploziilor de la Petrila, mai spus sursele menţionate.

Comisia de anchetă formată din patru procurori specializaţi în astfel de cazuri, doi ofiţeri de la IGPR, doi judiciarişti din IPJ Hunedoara, specialiştii din cadrul ITM şi cei ai Institutului Naţional de Securitate Minieră - INSEMEX, a început, luni, audierile în acest caz, până în prezent fiind luate declaraţii de la minerii care au lucrat sâmbătă în abatajul respectiv, în schimbul I, precum şi de la mineri care au lucrat în alte zile în acel abataj, dar şi de la fosta conducere a minei Petrila.

În paralel, a fost formată o comisie de expertiză tehnică formată din optsprezece cercetărori şi specialişti în domeniul minier din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani.

Potrivit directorului INSEMEX, Constantin Lupu, membrii comisiei au preluat probe prelevate din echipamentul de protecţie pe care cei doisprezece mineri morţi l-au avut asupra lor în momentul exploziei.

Două explozii au avut loc, sâmbătă, în mina Petrila. În urma deflagraţiilor, 12 mineri şi salvatori au murit, iar alţi 14 au fost răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici