Cseke: Numărul raportat de infecţii intraspitaliceşti în România este mult sub media europeană

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că numărul raportat de infecţii intraspitaliceşti în România este mult sub media europeană şi că va avea o discuţie cu medicii, pentru a vedea motivul pentru care nu se declară numărul real.

72 afișări
Imaginea articolului Cseke: Numărul raportat de infecţii intraspitaliceşti în România este mult sub media europeană

Cseke: Numărul raportat de infecţii intraspitaliceşti în România este mult sub media europeană (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus că şi în Germania, unde sistemul sanitar este mult mai dezvoltat, numărul acestor infecţii este mai mare decât în România.

"Este evident că avem un număr raportat de infecţii intraspitaliceşti care este mult sub media europeană. Stăm foarte bine, dacă ne uităm pe cifre. Şi în Germania şi în ţări unde sistemul sanitar este mult mai dezvoltat numărul acestora este mai mare. Eu voi avea o consultare cu medicii să văd care este motivul principal pentru care nu declară", a spus Cseke.

Întrebat cu privire la afirmaţia preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoe, potrivit căreia medicii nu raportează infecţiile de teama sancţiunilor, Cseke a spus că el nu crede că doar acesta este motivul.

Chestionat în legătură cu cele două cazuri de la Spitalul CFR 2, din Capitală, Cseke a spus că aşteaptă săptămâna viitoare rezultatul anchetei dispuse şi care este în derulare.

"Ancheta este în curs de derulare, a fost o evaluare şi o anchetă, au fost ridicate probe şi aştept rezultatele. Nu v-aş declara mai mult, pentru că este vorba de nişte analize care sunt de specialitate. Evident că am anumite întrebări, se pot pune şi trebuie să îşi găsească un răspuns după finalizarea anchetei pentru că s-a vorbit mult pe acest subiect în ultimul timp. Eu vreau să profit de ocazie să spun că este vorba de diferenţe de jumătate de oră între cele două intervenţii, în acelaşi bloc operator, de două persoane care vin din mediu diferit. Şi atunci, având şi un alt bloc operator în care au avut loc intervenţii, dar nu au fost consecinţe negative, sigur se pun anumite întrebări, care trebuie să îşi găsească răspuns în raportul care se va întocmi. Eu cred că săptămâna viitoare vom avea răspunsul", a afirmat Cseke.

Prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" Amelia Antoniu (36 de ani) şi Alice Roxana Preda (35 de ani) au fost duse de la Spitalul CFR 2 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), marţi noapte, în stare foarte gravă, cu probleme respiratorii, fiind internate în Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI).

Alice Roxana Preda a fost supusă, luni, unei intervenţii de serclaj la Spitalul CFR 2, la scurt timp după ce a fost operată prim-solista Amelia Antoniu. La scurt timp după intervenţiile chirurgicale cele două femei au intrat în şoc septic, astfel că s-a decis transferarea lor la SUUB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici